Glöd · Debatt

Internationalism mot Nato och EU

Vizar Kryeziu/AP/TT | Nato övar i Kosovo.

Snart invigs nya Natohögkvarteret i Bryssel. Nej till krig – nej till Nato samlar pacifister och antiimperialister i hela världen mot det Nato-toppmöte som hålls med anledning av invigningen, skriver Tord Björk från Aktivister för fred.

När det nya Natohögkvarteret invigs i Bryssel ordnas internationella protester 24–25 maj. Nej till krig – nej till Nato samlar alla pacifister och antiimperialister i hela världen mot det Nato-toppmöte som hålls med anledning av invigningen. Inte minst vänder sig den breda fredsrörelsen mot det alltmer täta samarbetet mellan Nato och EU, symboliserat av att mötet hålls i Bryssel, där bägge organisationerna har sina högkvarter.

7 maj talade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Europaparlamentets säkerhetsutskott och välkomnade att ”samarbete nu har blivit norm och inte undantag” mellan EU och Nato. Ett samarbete som befästes vid Nato-toppmötet i Warszawa förra året där Sverige deltog som ”guldklubbmedlem” tack vare värdlandsavtalet och allt tätare samverkan med Nato.

Sverige deltar också i det för EU och Nato gemensamma propagandakriget mot Ryssland, beslutat i Warszawa. Både genom att vara medlem i Natos Stratcom, baserat i Riga, och stödja EUs East Stratcom i Bryssel.

Den tid när Styrelsen för psykologiskt försvar stärkte källkritiken i Sverige mot krigspropaganda genom att kritisera både Natos och Serbiens propaganda under Natos bombningar av Belgrad 1999 är sedan länge förbi.

För Nato patrullerar nu F-35 luftrummet i östra Europa nära Ryssland, ett plan som man räknar med kan slå ut sin ryska motsvarighet 20 gånger när det ryska planet slår ut ett enda. Den amerikanska stridsvagnen Abrams, som i september kommer till Sverige, räknar man med är lika överlägsen de ryska stridsvagnarna tack vare modernare teknik och att USA lägger ner tio gånger mer på militären än vad Ryssland gör.

Nato kräver nu att alla medlemsländer höjer sin militärbudget till två procent av BNP, en upprustning som ibland kräver en fördubbling av militärkostnaderna. En väg som även Sverige villigt har slagit in på.

I helgen demonstrerade 200 personer i Göteborg och 100 personer i Stockholm mot Aurora, som är namnet på en svensk övning i september med deltagande från Natoländer, den största militära övningen i Sverige sedan kalla krigets slut. 20 maj samlas alla som vill bredda och fördjupa fredsrörelsen till diskussionsmöte i Stockholm. Delta också du i den nya växande fredsrörelsen!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV