Radar · Nyhet

MP störtdyker i Stockholms stad

Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i SCBs stora väljarundersökning. I Stockholms stad har  partiet mer än halverats sedan i maj. ”Man är inte längre det gröna lattepartiet för hipsters på söder” säger statsvetaren Jenny Madestam.

Stockholms kommun är traditionellt ett av Miljöparitets allra starkaste fästen. Det är det slut med att döma av SCBs stora väljarundersökning.

Endast 3,7 procent av de tillfrågade i staden säger att de skulle rösta på Miljöpartet i riksdagsvalet. I maj uppgav 8,8 procent av stockholmarna att MP är bästa parti. Siffrorna är inte helt jämförbara eftersom frågorna är ställda på olika sätt, men ger ändå en indikation om ett stort ras. Detta är en starkt bidragande orsak till att partiet backar 0,7 procentenheter och hamnar strax under riksdagsspärren.

Undersökningen är gjord före förra veckans uppgörelse om ensamkommande och statsvetaren Jenny Madestam tror att en viktig orsak till tappet är de svåra eftergifter partiet gjort, inte minst i migrationsfrågorna. Att sifforna rasar extra mycket i Stockholm förvånar henne inte.

– Framgångarna har varit beroende av just storstadsväljarna. De är en opålitlig och rörlig väljargrupp. Miljöpartiet har inte lyckats behålla auran av det liberala gröna partiet som attraherar medelklass i storstad, säger Jenny Madestam.

Bättre går det för Moderaterna och Vänsterpartiet. I Stockholms kommun går M fram till 25,6 procent (+3,1 jämfört med bästa parti i maj) och V till 12,5 (+1,9). De senare kan locka en del av de lättflyktiga väljare som lämnar MP, tror Jenny Madestam.

– Det är inte otänkbart att det är till Vänsterpartiet de här väljarna går, ett annat parti som kan uppfattas vara alternativt, säger hon.

SCB november Stockholms kommun/övriga  Stockholms län

Moderaterna:  25,6/31,8

Liberalerna: 6,3/6,4

Kristdemokraterna: 3,8/2,6

Centerpartiet: 8,0/8,6

Miljöpartiet: 3,7/4,2

Socialdemokraterna: 27,5/25,6

Vänsterpartiet:  12,5/6,5

Sverigedemokraterna:  8,6/13,7