Radar · Nyhet

Danderyd kräver tiggeriförbud

Låt oss förbjuda tiggeri på utvalda platser. Det kräver Danderyds kommun av regeringen. Enligt kommunalrådet Olle Reichenberg (M) har människor uttryckt rädsla för tiggare.

Tidigare i höst ville Vellinge kommun i Skåne förbjuda tiggeri med hjälp av den lokala ordningsstadgan. Men det är inte förenligt med lagen, slog länsstyrelsen fast. Det vill nu den moderata kommunledningen i Danderyd uppbackade av Centern och Kristdemokraterna ändra på. I måndags klubbade kommunstyrelsen en skrivelse till regeringen.

Enligt kommunalrådet har många hört av sig till honom och  vittnat om att de känt sig otrygga vid återvinningsstationer där människor tiggt om pengar.

– Det är en fråga om trygghet. Inte minst äldre kvinnor berättar om att de inte vågar gå till återvinningsstationerna, säger Olle Reichenberg.

Han har upplevt ett tryck från kommuninvånarna under flera år på att göra något mot tiggeriet.

– Jag har fått svara att vi inte har möjlighet att agera. Nu kände vi att behövde sätta ner foten och säga att det här inte är okej, säger Olle Reichenberg.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade nej till skrivelsen medan Liberalerna avstod från att delta i beslutet.

– Tiggeri måste angripas på annat sätt. Det handlar framför allt om personer från Rumänien och Bulgarien. Då måste man lösa det på EU-nivå och se till att de har drägliga förhållanden hemma och slipper komma hit och tigga, säger Jan Lilja (S), ersättare i kommunstyrelsen.

Han ser kommunledningens beslut som en anpassning efter Sverigedemokraterna.

– Jag tror att det är ett utslag för deras propaganda, säger Jan Lilja.