Vardagsrasism mot samer blir bok

Vittnesskildringarna från satsningen #vardagsrasismotmigsomsame har blivit bok. Redaktören Katarina Hällgren hoppas att boken ska lyfta frågor om den strukturella rasism som samer får utstå.

När journalisten Katarina Hällgren tillsammans med Sameradion och SVT Sápmi drog igång hashtaggen #vardagsrasismotmigsomsame visste hon inte hur resultatet skulle bli. Det är ett känsligt ämne och man visste inte om lyssnarna själva skulle förminska sina upplevelser.

– Det är inte säkert att man blir trodd och det finns en risk att bli förminskad genom att folk säger att ”det här kan du väl stå ut med, det var väl inte så farligt” eller ”jag menade ju inte något taskigt”.

Men det var många som ville och vågade berätta. På tre dygn fick hashtaggen in hundratals vittnesskildringar om den utbredda rasism som samer upplever i dag. Under en vecka fick berättelserna stor plats i såväl radio som på public service webbplatser. När satsningen var över kände Katarina Hällgren att de borde göra något mer. Ett halvår senare har historierna nu samlats i bokform. Katarina Hällgren är redaktör för boken och hoppas att det ska hjälpa till att hålla frågan vid liv och minska okunskapen om samers vardagsupplevelser.

– Det finns en enorm okunskap när det kommer till samer, som sträcker sig otroligt långt bak i tiden. Det är strukturellt att samer har osynliggjorts väldigt länge i majoritetssamhället. När projektet startade var det många icke-samer som sa saker som ”det finns väl ingen rasism i dag, det tillhör historien”. Men för oss samer är det inte så, det är vardag. Men det var tydligt att det inte är allmänt känt i majoritetssamhället.

Katarina Hällgren hoppas att boken kommer att hamna på alla nivåer i samhället, från skola till politiker och makthavare.

– Förhoppningen är att boken ska spridas så mycket som möjligt. Jag hoppas att de kan använda boken i skolundervisningen, hur vi uttrycker oss börjar ju i unga år.

Boken innehåller ett urval av de vittnesskildringar som samlades ihop under våren. Projektet var även första gången som samiska medier lät lyssnarna vara bärande av själva innehållet.

– Det blir väldigt starkt att läsa sida upp och sida ner om hur man kan bli bemött som enskild individ. Jag hoppas att man nu kommer att lyfta frågor om hur man ska bete sig mot andra, hur man uttrycker sig i vardagen, och vad som är okej att säga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV