Radar · Nyhet

Motdemonstrationer lockade tusentals

Knappt 500 demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen och runt 10 000 motdemonstranter samlades under lördagen i Göteborg under några händelserika timmar. För många av motdemonstranterna gav dagen hopp.

Notan hos polisen hamnade på över 20 miljoner för lördagens insats kring Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Men även runt 10000 motdemonstranterna under dagen bidrog till att stoppa nazisterna. Oskar Airjoki reste från Malmö för att vara med i motdemonstrationerna.

– Nazister på Göteborg gator är detsamma som nazister på Malmös gator. Vi anti-fascister måste stå enade för att stoppa NMR och liknande organisationer, berättar han.

Oskar var först på Heden som tusentals andra, men när polisen släppte avspärriningen så följde han folkströmmen ner mot Korsvägen, den väg som NMR skulle ha gått men aldrig påbörjade.

– Både i manifestationen och när vi gick så upplevde jag verkligen enighet. Men framförallt när jag tillsammans med så många andra närmade oss NMR så blev känslan av enighet desto starkare.

En känsla som sedan funnits kvar. Oskar beskriver det som att han känt sig ”uppfylld av engagemang” i flera dagar efteråt.

Flera av de Syre Göteborg pratat med vittnar om samma sak. På Heden var det ”som att vara på festival” med sånger, tal och musik. En sångmanifestation genomfördes även utanför Liseberg och ytterligare en manifestation hölls vid Järntorget.

Eva-Karin Gotting var en av musikerna på plats som spelade med Folkmusiker mot rasism, outtröttligt i flera timmar.

– En man kom gråtande fram till mig, med ett soligt leende och tryckte min hand. Tack! sa han. Tack själv, sa jag.

Inom aktiviströrelsen hade det inför dagen funnits en rädsla för att det skulle bli ”Göteborgskravallerna 2.0”, en rädsla för stenkastning bland motdemonstranterna men också för polisvåld som under demonstrationerna kring EU-toppmötet 2001.

Men på sociala medier hyllas polisen från olika håll.

– De var väl förberedda, menar en anonym källa.