Radar · Nyhet

Formgivare på tvärs mot normer

Matti Östling/Norm form | Karin Ehrnberger som designat stavmixern och borren kurerar Norm form tillsammans med Maja Gunn och Camilla Andersson.

Vad händer om en borrmaskin och en stavmixer byter utseende med varandra? I utställningen Norm form visar ett femtiotal formgivare upp föremål som designats för att utmana normer.

– Jag tog en borrmaskin och en stavmixer och vände på formgivningen. Det som hände var att borrmaskinen direkt uppfattades som en kvinnoborr. Stavmixern ansågs däremot bara professionell, säger formgivaren Karin Ehrnberger som också är en av curatorerna bakom utställningen.

Med utställningen Norm form som öppnar idag fredag vill formgivarna synliggöra förtryckande normer – och motståndet mot dem.

Bland föremålen finns en bil som byggts om under namnet ”CP-truck” för att kunna spreja rullstolssymboler på parkeringsplatser och hijabs specialdesignade för poliser, militärer och brandmän. Johanna Burais projekt World white webb som utmanat vithetsnormen på internet och sett till att inte bara vita händer dyker för den som bildgooglar ordet ”hand” är också en del av utställningen.

– En normutmanande designrörelse håller på att växa sig stark i Sverige. Det ville vi samla ihop och visa upp, säger Karin Ehrnberger.

Livet igenom diskrimineras vi genom design, menar Karin Ehrnberger. Att flickors kläder har smalare passform och känsligare material än pojkars har uppmärksammats en del.

Rullatorers utformningar har kanske färre reflekterat över. Det gjorde Karin Ehrnberger när hon hjälpte en dam som fallit omkull i snön. ”Finns det inga vinterdäck?”, hade hon frågat damen.

– Hon svarade att det är ju inte meningen att man ska gå ut med den. Förmodligen hade rullatorn utformats med en pensionär som går i en korridor i åtanke.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV