Radar · Nyhet

En vecka som blickar framåt

Den här veckan äger det årliga miljö- och omställningsarrangemanget Framtidsveckan rum. Årets stora dragplåster Transition Networks-grundaren Rob Hopkins anländer till helgen.

Flera av stadens institutioner har deltagit under veckan som tar ett grepp på samhällets omställning mot en fossilfri och resilient framtid, med fokus på civilsamhället och det lokala arbetet. Draken, Stadsbiblioteket och Göteborgs universitet är några av de 30-talet platser där det hållits workshops, seminarier och debatter.

På söndag klockan 13 kommer veckans stora nummer Rob Hopkins till Göteborgsoperan. Han är i miljörörelsen känd som grundare av Transition Network och har tilldelats flera priser för sitt engagemang, däribland EUs Civil society prize. Rob Hopkins är en global aktivist, systemtänkare och har inspirerat människor, organisationer och samhällen över hela världen i att ställa om till hållbara lokalsamhällen.

En av dem som inspirerats är Pella Thiel, som numera är omställare på heltid och arbetar för att naturen ska få starkare juridiska rättigheter. Även hon deltar som talare under Framtidsveckan och beskriver omställningsrörelsen såhär:

– Det finns två dominerande berättelser om framtiden. Den ena är att allt bara blir bättre och att vi gör saker snabbare och effektivare. Den andra är berättelsen om apokalypsen som vi får från Hollywood, där det är bra om man bunkrar upp med konserver och samlar på sig vapen. Inom omställningsrörelsen vill vi förmedla en annan berättelse. Vi tänker på riktigt att det faktiskt ska vara en omställning till en vackrare värld, som fungerar för alla.

Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen, Göteborgsoperan, Världskulturmuséet och Hyresgästföreningen är arrangörer till den årligt återkommande veckan.