Sommarkul på bondgård

Vad äter grisar och hur känns det att klappa en get? På 4H-gården får barn lära sig om odling och djurhållning.

Fyra höns plockar efter mask på gårdsplanen och en göingeget i koppel har samlat en skara barn som nyfiket följer efter den på sin promenad utanför hagen. Det är högsäsong på Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka. Varje dag hålls djurvisningar, ponnyridning och häst och-vagn-åkning. Ett tjugotal barn som deltar i sommarläger bor också på gården.

– 4H:s vision är att alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerade, välmående och ansvarstagande människor med respekt för omvärlden, säger Antonia Mossberg, som är föreståndare på gården.

Hon kommer från Värmland och har varit engagerad i föreningen 4H sedan hon var barn.

– Det blir som en trappa i demokratiträning. Föst har barnen ansvar för djuren på gården. Barn och ungdomar lär sig genom att göra. De är med och hjälper till i djurskötseln och odlingarna. När de blir äldre kan de vara ledare och sedan skapas ofta ett föreningsengagemang vilket ger erfarenheter av hur en demokratisk förening fungerar och styrs, säger hon.

Att komma undan en stressad vardag är också en anledning till att barn och unga trivs i verksamheten, tror Antonia Mossberg.

– Många fritidsaktiviteter i dag består av tävlingsmoment, detta bli en trygg zon att bara vara i.

Intresset för att ta del av lantbrukstraditioner och gårdsliv är stort. Flera djurskolor och en hästskötarkurs för barn och unga har startats på gården. Sommarlägren är fulltecknade redan i januari.

– Vi märker av ett stort intresse för att komma nära djur och natur och att lära sig hur lantbruket fungerar och hur vi människor överlever.

Runt 50 barn går kurserna varje termin och lika många deltar i sommarlägren som arrangeras på gården. Sten Linden är en av deltagarna i veckans sommarläger. Förmiddagen består av praktiskt arbete på gården eller någon form av friluftsaktivitet och eftermiddagarna spenderar ungdomarna helst i hagen bland de sociala getterna.

– Man lär sig att leva lite nyttigare här, att ta hand om saker utan att använda telefonerna. Vi blir tvungna att prata med varandra istället för att kommunicera genom skärmen. Man får lära känna sidor av människor som man inte gör annars, säger Sten Lindén.

Sveriges 4H har som mål att bevara de gamla lantraserna och på gården finns bland annat fem kor av sorten bohuskulla som det finns 60 individer kvar av i hela världen. Andra lantraser som linderödssvin, mellerudskanin, jämtget, göingeget, gutefår, värmlandsfår och gammelsvensk dvärghöna finns också där.

Lantraserna lämpar sig inte till dagens storjordbruk men många småbrukare har fått upp intresset för lantraserna som är väl anpassade till det svenska klimatet.

– De är väldigt tåliga, äter inte så mycket mat och kan vara ute året runt. Det är enkla djur som ofta klarar kalvningar och lamningar själva. Det är också friska djur som sällan är sjuka, säger Antonia Mossberg.

För att locka stadsbor kör gården två gånger i veckan en buss tur och retur från Kungsbacka. Att besöka gården är gratis. Marie Lannborn Barker från Göteborg har sommarstuga i trakten och är på gården med sina barn för att titta på djuren och vara i naturen.

– Jag är själv uppvuxen på en gård men bor nu i stan och jobbar på kontor. Jag vill visa barnen naturens kretslopp för att skapa en förståelse och vilja att ta hand om naturen. Vi kommer ofta hit, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV