Radar · Nyhet

Premiär för lokal valuta i Majorna

I september börjar den nya valutan Majoren gälla i ett 20-tal butiker i Majorna. Initiativtagarna hoppas på så sätt kunna främja lokal utveckling.

En major ska vara värd lika mycket som en krona, och finns i valörerna 50 och 100. I samband med stadsdelsfestivalen ”Sommarens sista dagar” nu i helgen (1 och 2 september) börjar den att gälla för första gången. Sedlarna har vattenstämpel och görs av ett företag i England. De går att växla till sig på Hyresgästföreningens lokaler på Mariaplan.

– Vi har försökt hitta en så bred blandning som möjligt. Mataffärer, bageri, kaféer, en cykelaffär och aktivitetshuset är med bland annat, säger Kalle Karlsson, en av initiativtagarna till Göteborg Direkt.

Enligt honom är initiativet helt i sin ordning juridiskt och förhoppningen är att stötta den lokala och småskaliga handeln i Majorna. Hittills är projekten relativt begränsat. Den totala volymen av majorer är 20 000, och det går att växla tillbaka till kronor i slutet av månaden om valutan inte används.