Kolag håller fäboden levande

Genom att turas om att ta hand om djuren och osttillverkningen håller kolaget de 450 år gamla fäbodstraditionerna levande.

Sommarvistet går mot sitt slut vid Bastbergets fäbod utanför Mockfjärd i Dalarna. Bakom en stugknut tittar en ko nyfiket fram på besökarna som kommit för att se på eftermiddagens mjölkning. Djuren knuffar på grinden för att komma in i ladugården, eller fejset som det också kallas, för att mjölkas.

– De kommer hem från skogen och råmar på oss när det är dags, berättar Matilda Larsson från Kungsör vars familj äger en av fäbodarna.

Kompisarna Anna-Karin Sällberg från Sundsvall och Elvira Nordvall från Skultuna är med henne under tjänstgöringsveckan som är den sista innan korna buffras hem. Under somrarna turas åtta av familjerna på fäboden om att ta hand om djuren i så kallade kolag med en tjänstgöringsvecka var. Fram till mitten av 1990-talet var det bönder som tog upp sina kor över sommaren. När det upphörde tog fäbodsägarna i Bastberget initiativ till att starta ett kolag. Därförs kunskapen vidare mellan generationerna.

– Det har varit en levande fäbod i över 400 år och jag vill hålla traditionerna igång. Sedan älskar jag kor, säger Matilda Larsson, som är uppvuxen på en mjölkgård.

De tre korna mjölkas varje dag klockan sju och klockan fyra. Där emellan tar arbetslaget vara på mjölken genom att tillverka ost, som gammelost, gubbost, halloumi, färskost och även smör och messmör som säljs till besökarna på fäboden. Osten tillverkas i järngryta över eld. Det som går åt fortast är smöret.

Livet på fäboden är enkelt utan el eller rinnande vatten i stugorna. Några moderniteter som ett bensindrivet elkraftverk och en mjölkmaskin har införts på fäboden. Förr gick man upp med djuren från Mockfjärd, men nu körs de hit med djurtransport.

– Det är mycket jobb hela dagen men tre kor är ändå som rena semestern, säger Matilda Larson.

Trots stora arbetsinsatser tycker hon att fäboddriften har framtiden för sig. Det är ett resurssnålt sätt att producera mjölkprodukter på.

– I min utbildning till husdjursagronom som jag går nu ligger fokus på stordrift, men i Dalarna ligger fäbodarna till grund för hur lantbruken bedrivs i dag och det känns viktigt att ha det med sig. Det är svårt att få det ekonomiskt hållbart men det är hållbart på andra sätt. Fäboddrift kan också vara ett bra alternativ för småbrukare att få sommarbete på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV