Fler ensamkommande unga ska få chansen att stanna – men det räcker inte, tycker elever på Globala gymnasiet. Nu planerar de en strejk i protest mot utvisningarna och skolor runt om i landet hakar på. Samtidigt larmar Vi står inte ut om hemlöshet och skenande psykisk ohälsa bland ensamkommande.
Flera av de ensamkommande unga som kom till Sverige hösten 2015 ska få chans att stanna. Det beskedet gav regeringen i veckan efter tuffa förhandlingar. Bobo Gandini och Ylva Keisu som går i trean på Globala gymnasiet vill se större förändringar. De har på nära håll sett ångesten bland dem som flydde till Sverige hösten 2015.
– Det här är så nära oss. Vi går i samma skola och vissa har syskon som bor i deras hem. Vi ser hur dåligt de ensamkommande ungdomarna mår. Den politik som Sverige för har satt oro och ångest i så många, säger Bobo Gandini.
När klockan slår tolv, den tolfte i tolfte lägger hon och de flesta andra elever på Globala gymnasiet ner arbetet. Tillsammans med elever på minst 26 andra skolor i Stockholmsområdet går de ut i strejk för att sedan mötas upp i en gemensam manifestation. Det samma ska ske i minst elva städer runt om i landet.
Eleverna är missnöjda med regeringens besked att utvisningarna fortsätter som förut under tiden den nya lagen tas fram. De vill se ett omedelbart stopp för utvisningarna till krig och förtryck, däribland alla till Afghanistan.
Dessutom kräver de permanenta uppehållstillstånd, medan regeringen föreslår en utökad möjlighet att söka tillfälliga tillstånd för gymnasiestudier.
– Att man inte vet vad som kommer hända med en och inte kan planera sin framtid skapar ångest, säger Ylva Keisu.
Lotta Lilja Pittuco i nätverket Vi står inte ut delar elevernas kritik, men är samtidigt glad över det steg regeringen nu tar. Hon lyfter fram dem som kämpat hårt under lång tid för att väcka opinion för de ensamkommandes situation.
– Vi har all anledning att vara stolta i dag. Jag hoppas att de känner det, alla de som vågat stå upp när andra lagt huvudet på sned och sagt ”ni förstår väl att vi inte kan hjälpa alla”, säger Lotta Lilja Pittuco.
Nu kavlar hon upp ärmarna och gör sig redo för mer arbete. För behovet av insatser för de ensamkommande minskar inte med beskedet från regeringen. Utvisningarna fortsätter och ungdomarna lever i fortsatt osäkerhet. Ett akut problem är att hemlöshet breder ut sig i takt med att fler fyller 18 eller blir åldersuppskrivna och därmed förlorar sina boendeplatser.
– Ungdomar bor på gatan. Kön till sovplatser är alldeles för lång, säger Lotta Lilja Pittuco.
Stockholms stad hör till de kommuner som beslutat att de unga ska erbjudas boende även när de blir 18, men har ännu inte lyckats leva upp till det. Tillsammans med Stadsmissionen och andra frivilligorganisationer arbetar Vi står inte ut nu intensivt för att få fram frivilliga familjehem och sovplatser till ungdomarna.
Att ta de boendeplatser som Migrationsverket erbjuder – ofta tiotals mil från vänner och skola – framstår inte som ett alternativ för alla. Lotta Lilja Pittuco menar att man riskerar de ungas psykiska hälsa genom att rycka upp dem ännu en gång.
– Det är bevisligen förenat med livsfara att skicka iväg dem från den miljö som de känner, säger hon.
Nätverket larmar nu också om att självmorden och självmordsförsöken blir allt fler bland de ensamkommande. Någon officiell statistik finns inte för människor utan svenskt personnummer, men Elisabet Rundqvist samlar in uppgifter för Vi står inte ut. Under 2017 har hon kunnat räkna till minst 12 självmord. Under året har också 149 självmordsförsök gjorts fördelat på 123 personer.
– Det är en grav underskattning. Antalet är alldeles säkert mycket större. Det kommer fortfarande in uppgifter som gäller förra året. Många gånger är det känsligt att tala om självmord, för allas skull hålls det hemligt, säger Elisabet Rundqvist.
De senaste månaderna har antalet självmord och självmordsförsök eskalerat, enligt Elisabet Rundqvist som rapporterar in uppgifterna till Karolinska institutet. Dessa genomför nu en kartläggning på uppdrag av Socialstyrelsen.
Hon varnar för att regeringens nya besked kan innebära ytterligare press på den hårt utsatta gruppen. För dem som inte omfattas av de ny reglerna kan hoppet rinna ut, medan andra får sväva i ovisshet.
– Det blir en utsträckt period av osäkerhet nu. Vem omfattas och vem inte? säger Elisabet Rundqvist.
Samtidigt får många nytt hopp. Lotta Lilja Pittuco pekar på en inneboende styrka hos de ensamkommande ungdomarna.
– Det finns en otrolig kraft hos de här ungdomarna. Om de bara får tak över huvudet och en skola så kommer de med hjälp av psykosocialt stöd kunna stötta varandra. Vi ser redan nu hur de som fått uppehållstillstånd hjälper dem som inte fått. Det finns en kultur av att hjälpa den som behöver, säger hon.
Det här föreslår regeringen:
En del av dem som kom till Sverige som ensamkommande före den 24 november 2015 ska kunna ansöka om tillfälliga uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå.
–
Möjligheten gäller för dem som är kvar i Sverige och som väntade minst 15 månader på ett beslut från Migrationsverket.