Radar · Nyhet

Utvisades trots protester

I tisdags utvisades en grupp afghaner från Landvetter flygplats, efter att de fått avslag på sina asyl-ansökningar. Aktionsgruppen ”Vi står inte ut” protesterade på plats. Fem av personerna som skulle utvisas var inte med på planet.

Ahmad Mohajer Rahimi fick se sin kompis försvinna iväg till en osäker framtid. ”Han var jätteledsen och sa att han inte ville återvända till ”helvetet” – ett land där man ständigt behöver frukta Talibaner, IS, självmordsbombare och våldtäkter” skriver han på vistarinteut.org.

Utvisningen är en av flera kritiserade till Afghanistan, ett land som har fått en förvärrad säkerhetssitutation den senaste tiden. En annan del av kritiken handlar om att många har fått sin ålder uppskriven till över 18 år och därmed får väsentligt sämre chanser att stanna i Sverige.

– Asylprövningen är individuell för det första. Det andra är att man prövar mot hela landet. Personer som kommer från vissa delar av landet där det är allvarligt säkerhetsläge kan ofta ta sig till andra delar av landet säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket till SR P4 Göteborg.

Fem av de som planerades att utvisas skickades inte iväg eftersom myndigheterna inte lyckats skaffa fram resehandlingar, enligt Vi står inte ut. En av de unga ensamkommande har överklagat till Europadomstolen.