Radar · Nyhet

Järvafältet kämpar för sin tandvård

Folktandvården läggs ner i Tensta och Hallonbergen – personalbrist sägs vara orsaken. På Järvafältet växer protesterna, men finanslandstingsrådet hoppas att privata aktörer ska fylla tomrummet.

– I det här området finns treåringar med hål i tänderna. Här behövs Folktandvården som mest, säger Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

Han är upprörd över Folktandvårdens beslut att stänga mottagningarna i Tensta och Hallonbergen för att istället utöka verksamheten i Rinkeby och Sundbyberg. Därför har han och S-föreningen i Tensta tagit initiativ till en namninsamling som på några få dagar samlat in ungefär 700 namn.

Mohamed Nuur menar att den minskade tillgängligheten riskerar att öka ojämlikheten. Tensta hör redan till de områden i Stockholm där flest lider av dålig tandhälsa.

– Man kan tycka att Rinkeby bara är en tunnelbanestation bort, men tänk dig en ensamstående mamma med tre barn. Två ska till förskola och skola i Tensta, en tredje har tid hos tandläkaren. Hur ska hon hinna till Rinkeby? frågar Mohamed Nuur retoriskt.

Skälet till nedläggningen är brist på såväl tandläkare som tandhygienister och tandsköterskor, enligt Folktandvården.

– I Stockholm har det blivit akut det senaste året. Det har öppnat många privata tandvårdskedjor som erbjuder högre löner och förmåner för att få personal när de startar upp, säger VDn Eva Ljung.

Efter sommaren då flera anställda hade slutat menar Eva Ljung att beslutet att slå ihop verksamheterna blev nödvändigt.

– Vi hade så få behandlare att vi bedömde att vi inte skulle kunna ge en trygg och säker vård, säger hon.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) hoppas att privata aktörer ska ta över tandvården i Tensta och Hallonbergen. När Folktandvården gav besked om att mottagningarna skulle stängas gav Irene Svenonius dem i uppdrag att utreda om det fanns tandvårdsföretag som var beredda att flytta in i lokalerna.

– Alla i Stockholms län ska ha tillgång till en god tandvård. Därför är det glädjande att flera privata aktörer redan är intresserade av att bedriva tandvård i Tensta och Hallonbergen, säger hon i ett pressmeddelande.

Att locka privata utövare är fel väg att gå, tycker Mohamed Nuur.

– Människor betalar skatt och förväntar sig att den går till offentliga verksamhet. Inte att man lämnar över ansvaret på privata aktörer, säger han.

Istället måste landstingspolitikerna satsa på Folktandvården för att få personalen att stanna, tycker han. Oppositionslandstingsrådet Håkan Jörnehed (V) håller med.

– Folktandvården ska inte ge upp. Om de inte får tag i personal måste de gå till sin ägare som är landstinget och säga att man behöver extra resurser. Vi har exempelvis drivit att man ska ha en arbetstidsförkortning, vilket varit lyckosamt på bland annat akutmottagningen i Huddinge, säger han.

Politisk vilja är det som krävs för för att få den personal som behövs, menar Håkan Jörnehed.

– Stockholm är ingen avfolkningsbygd. Med aktiva åtgärder klarar man det här, säger han.