Radar · Nyhet

Gräsrotsrörelser möts i Alby

Nya gräsrotsrörelser kan stärka en hårt ansatt demokrati. Det menar initiativtagarna till demokratikonferensen Federation i Alby.

Nästa helg möts hundratals europeiska aktivister på Subtopia i Alby för en konferens öppen för alla. Tanken är att politiska gräsrotsrörelser som varit lyckosamma ska kunna dela med sig av sina strategier.

– Rörelserna som deltar förenas av att de jobbar lokalt och praktiskt för en bättre demokrati, säger Linton Kennegård, en av intiativtagarna till konferensen.

Barcelona en Comu från Barcelona är en av organisationerna som kommer. Den växte fram under den ekonomiska krisen och jobbar nu för social jämlikhet både i och utanför det lokala parlamentet. Ung i Sverige som kräver stopp mot utvisningarna till Afghanistan kommer också vara representerade, liksom BB-ockupationen i Sollefteå.

– När politikerna inte förmådde ge folk fungerande sjukvård tog folk i Sollefteå hand om det själva. Det är lyckosam demokrati i praktiken, säger Linton Kennegård.

Han menar att demokratin i Europa är under angrepp, både från högerextrema rörelser och centralisering och lobbyism i EU-systemet.

– Sättet att försvara demokratin är att se den som något vi själva skapar lokalt. Det är så den uppstod en gång, genom att man samlades i sina städer och byar och handlade. Det är en sådan demokrati vi måste börja praktisera, säger Linton Kennegård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV