Radar · Nyhet

Bostadskön växer – trots rekordbyggandet

Kötiden för bostadssökande i Stockholm har förlängts med ett år sedan förra sommaren. I områden som Rinkeby och Tensta är den förväntade kötiden tio år.

Söndag förmiddag i Örnsberg. Uppfarten till ett hyreshus ockuperas av flyttlådor, en blomkruka och ett gitarrfodral. Modern Eliza håller upp dörren för sonen Alex som bär in sina pinaler.

– Jag flyttar hem igen, säger Alex, inte utan tyngd i rösten.

En vanlig syn i Stockholm där bostadskötiden skjutit i höjden. I Rinkeby och Tensta är det tio år, innanför tullarna det dubbla. Antalet köande är 580 000, en ökning med 23 000 sedan årsskiftet.

Marika Nordström, marknadschef vid Stockholms bostadsförmedling, menar att siffrorna dels speglar en svår bostadsbrist, dels kan ses som ett sätt för många att säkra en bostad i framtiden.

– Totalt finns cirka 360 000 hyresrätter i länet, så om man räknar med en genomsnittlig omsättning på cirka fem procent årligen, är det 18 000 lägenheter årligen som kan förmedlas på hela marknaden, säger hon.

Enligt Bostadsförmedlingens statistik har bostadskön vuxit med åtta procent det senaste året, trots att det byggs mer än på flera decennier. Aidin Zanadian, ordförande för Jag vill ha bostad.nu, efterlyser större satsningar:

– Det är anmärkningsvärt att i en tid där utvecklingen fortsatt går åt fel håll med fler unga än någonsin som saknar en egen bostad att regeringen är oförmögna att presentera kraftfullare åtgärder för att komma till rätta med bostadsbristen, säger han.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) vill se över villkoren på bostadsmarknaden och föreslår en möjlighet att dra tillbaka hyresrätter från oseriösa uthyrare.

– Det finns ingen quick fix, men att bygga nya bostäder och få fler hyres- och studentbostäder till rimliga priser är grundlösningen, säger han till P4 Stockholm.

Utanför porten i Örnsberg är flyttspåren bortsopade. I hissen, bland lådorna, försöker Eliza pigga upp sonen Alex.

– Hem till mamma igen, säger hon. Men inte för alltid.