Radar · Nyhet

Nu inleds Miljövänliga veckan

På måndag inleds årets upplaga av Miljövänliga veckan, som arrangerats av Naturskyddsföreningen sedan 1990. Syre Göteborg ringde upp Linda Mathiasson, samordnade i Handla miljövänligt-gruppen i Göteborg, för att få veta lite mer.

Årets tema för Miljövänliga veckan är ”Fräsch på riktigt”. Hur valde ni det?

– Det är ett tema som inleddes förra året och som fortsätter nu. Kosmetiska produkter, alltså tvål, schampo, smink och allt möjligt, innehållet så mycket skräp. Det är en djungel, man behöver nästan vara kemist för att förstå innehållsförteckningen. Det vill vi motverka.

Vad kommer att hända i Göteborg under veckan?

– Det kommer att hållas föreläsningar, dels med Hanna Sjöström som driver bloggen Naturligt snygg och dels med Havsnätverket som berättar om mikroplaster i havet. Man kan också lära sig att göra egna hudvårdsprodukter tillsammans med experter och prova på att bli sminkad med ekologiska produkter. För barnen finns det ansiktsmålning med specialanpassade och schysta färger.

Hur stort genomslag brukar Miljövänliga veckan få?

– I landet brukar det få ganska mycket genomslag; det uppmärksammas i media och många är ute och föreläser på bibliotek och liknande. I Göteborg är det lite svårare eftersom det är en så stor stad, men vi når ändå ganska många.

Vilket är ditt bästa tips för att bli fräschare på riktigt?

– Välj miljömärkt eller gör dina produkter själv. Då kan du vara säker på vad produkterna innehåller och att det blir schysst för miljö och hälsa.