Radar · Nyhet

#metoo manifesterades på Götaplatsen

Den uppmärksammade kampanjen #metoo om sexuella trakasserier och övergrepp samlade ett hundratal personer på Götaplatsen i söndags. Syre Göteborg var på plats.

Kampanjen #metoo har dominerat både sociala och traditionella medier de senaste två veckorna. Den härstammar ursprungligen från rapportering i amerikanska medier om att filmproducenten Harvey Weinstein anklagades för sexuella trakasserier av bland annat flera kända skådespelare.

De senaste två veckorna har hasthaggen och diskussionen däromkring fått ordentlig fart, där hundratusentals framförallt kvinnor har delat med sig av sina vittnesmål om hur de blivit angripna genom åren. I flera städer, däribland Göteborg, arrangerades det manifestationer på temat. Syre Göteborg var på plats på Götaplatsen i söndags.

– Flera säger ’det är jättejobbigt, men väldigt, väldigt viktigt för mig’. Det kan jag verkligen förstå, att prata om upplevelser en har hållit inne så länge. Att de vågar är helt … superfint verkligen, jag är så imponerad, säger 23-åriga Nora Myrne Widfors, en av arrangörerna, till Göteborgdirekt, och slår fast att frågan är alldeles för viktig för att stanna vid en hashtag.

Förutom att utpekade svenska tv-profiler, såsom Martin Timell, har fått sparken som följd av sitt agerande, så har kampanjen resulterat i nya lagförslag i sexuallagstiftningen som nu ligger på justitieminister Morgan Johanssons bord.