Radar · Nyhet

Protester mot övergrepp i Libyen

Regelrätt slavhandel pågår i Libyen. Det är flyktingar från länder som Elfenbenskusten, Mali och Ghana som vittnar om tortyr, utpressning och tvångsarbete. På lördag hålls en demonstration på Sergels torg.

Uppgifterna om att svarta afrikanska flyktingar säljs som slavar i Libyen har väckt upprördhet, både bland allmänhet och institutioner. Samtidigt ger EU stöd till libyska myndigheter för att hindra flyktingar att ta sig vidare till Europa, något som bland annat kritiserats av FN.

 I Stockholm anordnas en demonstration mot slavhandeln på lördag. Flera tusen har anmält intresse till manifestationen på Sergels torg. Initiativtagare är Lovette Jallow, som är aktivist och grundare av det separatistiska forumet Black Vogue.

Hon berättar att huvudsyftet med demonstrationen är att belysa situationen för afrikaner i Libyen.

– För mig som svensk medborgare är det viktigt att demonstrera. Det är 2017 och slavauktioner har ingen plats i vår värld. Det är viktigt för omvärlden att vi står upp för människor som inte har privilegiet att tala för sin sak just nu, säger hon.

Det ekonomiska stödet från EU till Libyen har spelat en avgörande roll, enligt Lovette Jallow. Flyktingar från södra Afrika blir helt enkelt strandsatta, när de inte kan ta sig vidare.

– Smugglarna hade inget sätt att tjäna pengar på och slavhandeln började redan under 2012. Vi som är berörda direkt har hört liknande historier från vänner och släktingar, men i samband med CNNs rapport fick vi se slavauktionerna svart på vitt. Människor behandlas som varor, säger hon.

Det finns mycket man kan göra som privatperson, menar Lovette Jallow, förutom att demonstrera. Hon uppmanar alla att underteckna en begäran till EU att agera och att informera sig om problemen.

– Information är makt och när vi har tillgång till den känns det nästan som en mänsklig plikt att ta reda på fakta och informera sin omgivning, så att vi kan arbeta fram olika lösningar. Vi måste använda våra privilegier i västvärlden för att belysa problem som berör oss alla i slutändan, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV