Radar · Nyhet

Katarinaklockor slog för barns rätt

Vapenexport och utvisningar av unga strider mot barnkonventionen. Det menar Katarina församling som lät kyrkklockorna ringa på årsdagen av barnkonventionen.

I måndags var det 28 år sedan barnkonventionen antogs. Det uppmärksammade Katarina församling genom att ringa klockorna i Katarina kyrka  och Allhelgonakyrkan.

Sverige bryter mot barnkonventionen, trots att den är på väg att göras till svensk lag, menar prästen Fredrika Gårdfeldt.

– Barnkonventionen följs inte när vi utvisar unga till Afghanistan och andra farliga länder. Många av dem var barn när de kom hit, säger hon.

Många av de unga som hotas av utvisning befinner sig i en mycket utsatt situation, påpekar hon. Inte minst de som fyllt 18 och förlorat sina boendeplatser.

– Många lever på gatan och nu kommer vintern. Det finns ett akut behov av frivilliga familjehem, säger Fredrika Gårdfeldt.

Hon är också samordnare för Katarinauppropet som uppmanar till en human flyktingpolitik och ett stopp för svensk vapenexport. De båda frågorna hör samman, menar Fredrika Gårdfeldt.

– Det är en sjuk cykel. Vi säljer vapen, bidrar till krig i världen, människor flyr och sedan vill vi inte hjälpa till och ta hand om dem som kommer, säger hon.