Upptäck en bortglömd stugskatt

Över hela landet finns det övernattningsstugor som är gratis att använda under en vandring eller en utflykt. Journalisten Kjell Vowles och fotografen Moa Karlberg har samlat några av dem i boken Stuglandet.

I Vindelfjällen i Västerbottens län ligger stugan Aivak, som fram till 1950-talet var bebodd av en lantbrevbärare, hans hustru och deras många barn. I dag fungerar stugan som övernattningsstuga och förvaltas av länsstyrelsen i Västerbotten.

Här kan fotvandrare slå sig ner över natten, elda i kaminen och sova i sängarna. På morgonen städar man undan, tar sina saker och lämnar stugan till nästa som passerar.

Att det finns fler än 200 liknande stugor runt om i landet är ett ganska okänt fenomen, som journalisten Kjell Vowles vill uppmärksamma genom boken Stuglandet en guide till fria övernattningar.

– Det behövs en ny form av resejournalistik som inte bygger på flygande. Till och med när det handlar om naturresor behöver du ofta flyga för att komma till resmålen. Vi behöver ställa om och komma bort från det, säger han.

Han är själv ute i naturen mycket, och skrev för en tid sedan en mindre artikel om övernattningsstugor. Det väckte en nyfikenhet att leta upp fler stugor, och tillsammans med fotografen Moa Karlberg började han ett gediget kartläggningsarbete.

– Vi ringde runt till länsstyrelser, kommuner och hembygdsföreningar i hela landet och hörde oss för om de förvaltade några övernattningsstugor. Vi har fått med många stugor, men det finns säkert några vi inte känner till.

Det finns övernattningsstugor från Skåne till Norrbottten, de flesta i naturreservat eller längs med vandringsleder.

– Det kan röra sig om allt från timrade kåtor byggda för friluftsliv till gamla bostäder med flera rum och grävd brunn. Ibland är originalinredningen kvar och det går att se hur folk har levt tidigare, det är spännande, säger Kjell Vowles.

För den som vill nyttja stugorna är det först till kvarn som gäller, det finns inga bokningssystem och det går inte att kräva att du ska få ha stället för dig själv.

– Du kan alltid träffa på andra som du får dela stugan med, men det är en del av det roliga. I vissa av stugorna finns det flera rum med sängar eller britsar så att många får plats, i andra kanske några får ligga på golvet. Ett liggunderlag kan vara bra att ha med sig, eller ett tält så att du kan tälta utanför stugan om det skulle vara fullt.

Hur välkända och populära stugorna är varierar över landet, menar Kjell Vowles. Vid stugan i Söderåsens nationalpark i Skåne är det ofta mycket folk, medan det är större chans att få vara för sig själv i stugorna i Värmland och vissa delar av Norrland. Själv vill han gärna slå ett slag för att utforska Norrlands inland.

– Det finns flera fina stugor längs med Råneälven. På vintern kan du följa skoterleden hela vägen till Malmberget.

Informationen om övernattningsstugor är en färskvara, enligt Kjell Vowles, och det är alltid bra att dubbelkolla med förvaltaren om stugan fortfarande är tillgänglig innan du besöker den.

– Vi vet att åtminstone en av stugorna vi tipsar om i boken har stängt igen för att den var i för dåligt skick. Det kan också handla om att pengarna tar slut, eller att engagemanget för att sköta stugan försvinner av någon anledning.

Kjell Vowles menar att övernattningsstugorna är bra eftersom de ger möjlighet för fler att komma ut i naturen.

– Du behöver varken ha mycket pengar eller någon förkunskap om friluftsliv. Att campa kräver utrustning som kan vara ganska dyr, men här räcker det med en sovsäck, ett liggunderlag och något att äta. Och en bussbiljett för att ta dig till och från platsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV