Radar · Nyhet

”Arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset”

Adam Lundquist | Demonstrationen avslutades på Järntorget.

Omkring 500 personer demonstrerade i söndags i längs Linnégatan i Göteborg mot de dåliga resurserna i förlossningsvården.

– Vi har länge varit medvetna om krisen och påpekat det i olika mediala sammanhang. Vi tyckte det var underbart att fler nu började reagera och engagera sig och som Sveriges enda brukarorganisation för kvinnor före, under och efter förlossning kände vi att det var självklart att vi skulle vara en del av marschen, säger Emma Pettersson, som är talesperson för organisationen Födelsevrålet, i ett pressmeddelande.

Den illa fungerande förlossningsvården har genererat ilska runt om i landet. Demonstrationer har även hållits i Stockholm där det uppmärksammats att föderskor blivit hänvisade till sjukhus i Finland på grund av platsbrist.

– Vi måste sätta stopp för kortsiktiga lösningar. En barnmorska kan i dag behöva bistå och vårda upp till fyra födande kvinnor och fyra barn samtidigt i aktivt förlossningsförlopp. Och därtill fyra partner. En helt omöjlig arbetsuppgift! Som det är nu gäller det att ha tur i födelselotteriet. Så ska det absolut inte vara år 2017 i ett välfärdsland som Sverige.

– En barnmorska – en födande är det enda rätta. Barnmorskorna har svaret på lösningen av BB-krisen! Vi kräver översyn av hela den anorektiska kvinnosjukvården. Ge barnmorskor och kvinnor som föder hopp om att en förändring är möjlig och att framtiden är ljus. Vi ger oss aldrig, säger Ragnhild Hansson som arrangerar riksmarschen i Göteborg.

Demonstrationen som gick mellan lekplatsen Plikta i Slottskogen och Järntorget lockade omkring 500 personer på söndagseftermiddagen. Övriga medarrangörer var Studiefrämjandet, Tillsammansskapet och Svenska Barnmorskeförbundet i Göteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV