Mycket sker spontant i Molkom

Månadens omställningsinitiativ är ett löst nätverk runt Ängsbacka kursgård i Värmland, med allt från skogsträdgårdar till folkkök och spontan samåkning.

Omkring 2 000 personer bor i tätorten Molkom i Karlstads kommun. En av dem är sedan fyra år tillbaka Ewa Jacobsson, som bland annat sitter i styrelsen för Ängsbacka kursgård ekonomiska förening.

– Jag valde att flytta till Molkom för att det är ett så fint extended community kring Ängsbacka. Det känns som en liten tribe, säger hon.

150 personer är just nu med i den hemliga Facebookgruppen Ängsbacka extended community i Molkom och ungefär lika många på en gemensam mejlinglista. Det handlar inte om en förening eller omställningsgrupp, utan ett lösare nätverk.

Facebookgruppen och mejlinglistan gör det lätt att tipsa om något, bjuda in till fest, hitta någon att samåka med, byta kläder, låna eller fråga efter något en behöver.

– Jag postade härom dagen att jag behövde skjuts från Stockholm och hade med mig en stol, och jag fick en massa tips. Det känns väldigt stöttande, säger Ewa Jacobsson.

I området finns bland annat kulturförening, byalag, folkhögskola, studieförbund och kulturcenter samt en by för tiny houses under uppbyggnad. Det finns många tillfällen att mötas både på Ängsbacka och den gamla skolan i Graninge som har allt från skaparverkstad till företagshotell och gym. På måndagar är det rakukeramikkurs i Graninge. Sedan augusti finns folkköket där entusiaster delar med sig av råvaror, lagar mat och äter tillsammans. På fredagar är det bastubad på Ängsbacka och på lördagar kafé. På söndagar ordnas sypyssel i Graninge med återbruk av gamla material och boveteskal. Även yoga och motionsformen tabata erbjuds. Trösklarna för att starta något är låga. Härom veckan skrev någon i nätverket att den ville sätta igång med kontaktimpro. Den frågade om fler var intresserade och tillsammans spikade de en dag.

– De som kan kommer. Ängsbacka hade en ledig lokal och det blir inga kostnader. Det blir ett flöde, ”ja, nu kör vi”.

Ett tag blev det ofta spontanknytis. Någon skrev att det skulle bli knytkalas samma dag eller dagen efter, och alla var välkomna.

– Ibland blev det riktigt många. Vem som helst i communityt kunde dyka upp. Det var så enkelt.

På senare år har det blivit allt mer fokus på barn och barnfamiljer, säger Ewa Jacobsson. Bland annat har det startats ett föräldranätverk, vilket har lett till att Ängsbacka nyligen ordnade kurs och festival i så kallat medvetet föräldraskap. Och i augusti fick Backa skola, som i dag är förskola, tillstånd från Skolinspektionen att bli friskola med låg-, mellan- och högstadium från nästa år.

Många i gemenskapen har också engagerat sig i de nyanlända som kommit till bygden på senare år. När antalet flyktingar var som störst startades ett akutboende i den gamla skolan i Graninge, där många jobbade eller var volontärer. Även på Ängsbacka blev en lada ett tillfälligt flyktingboende under ett halvår.

– Vårt community har arran-gerat fritidsaktiviteter och de nyanlända som ville var med på Ängsbackas nyårsfest.

Nätverket präglas av stor tolerans, säger Ewa Jacobsson.

– Det som känns fint är att det finns en sådan acceptans. Man behöver inte sätta på sig en mask.

– Det går att komma till kaféet och vara rätt ledsen och off, och man får vara låg. Istället för att sitta hemma ”för vad ska de tänka” får man prata och umgås. När man träffar vänner skiftar humöret.

Gemenskapen har utvecklats under lång tid. Ängsbacka har funnits i 21 år, men allt kretsar inte kring kursgården betonar Ewa Jacobsson.

– Communityt lever sitt eget liv och vi gör grejer som inte är på eller med Ängsbacka, men det är en gemensam nämnare för byn.

I somras ordnades årets konferens för det europeiska ekobynätverket GEN på Ängsbacka. Det blev ett brett möte mellan personer som var intresserade av ekobyar, permakultur och omställning från en rad olika länder. Många från området deltog eller engagerade sig ideellt och Ewa Jacobsson fick blodad tand. Nu spirar en idé om att få människor ur de olika nätverken att samskapa en liknande konferens eller festival i Molkom år 2019, gärna för hela Skandinavien eller norra Europa.

– Det här är inte alls förankrat, men jag tror absolut att det är möjligt. Det är något särskilt när man kommer samman fysiskt, samskapar och får en spark i arslet för att följa sina drömmar och skapa det samhälle man vill leva i.

Månadens omställningsinitiativ är ett samarbete med Omställningsnätverket.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV