Radar · Nyhet

Majorna-Linné satsar på elbilar

I tisdags invigde Majorna-Linné sin nya satsning på elbilar. Innan 2017 är slut ska i princip alla bilar i stadsdelens verksamheter drivas med el, och nu hoppas man att fler ska följa efter.

Stadsdelsförvaltningen Majorna-Linné använder ett 50-tal bilar i sina verksamheter, fordon som inom loppet av 2017 ska vara utbytta mot elbilar.

– För oss som innerstadsdel är det viktigt att vara i framkant när det gäller miljö och i detta fall elbilar, säger stadsdelsdirektör Thomas Segenstedt. Luften är än värre i innerstaden än den är i ytterområdena och därför vill vi storsatsa på detta.

Initiativet invigdes i tisdags i stadsdelshusets garage, som i samarbete med Göteborg Energi har utrustats med ett 40-tal laddstolpar.
Elbilarna är dyrare i inköp, men billigare i drift. Tittar man på hela kedjan med inköp, bränsle och tidsbesparing när man slipper åka till macken och administrera bensinkvitton blir det i princip ett nollsummespel, säger Mats Pervik, projektledare på Göteborgs stads leasing AB som hyr ut bilarna.

Nu hoppas man att fler stadsdelar och förvaltningar ska följa efter Majorna-Linnés exempel.

– Alla är på hugget nu och vi hoppas att det här ska sprida sig. Det är en av våra största målsättningar, att det ska bli mängder med elbilar istället för fossilbilar i Göteborg, säger Pelle Grönberg, affärsenhetschef på Göteborgs stads leasing AB.

I Göteborgs stads trafikstrategi slår man fast att bilåkandet i staden måste minska, till förmån för gång-, cykel- och kollektivtrafik. Detta är något man arbetar med parallellt, säger Thomas Segenstedt.

– Vi jobbar mycket med elcyklar i stadsdelen och har lådcyklar till förskolorna. Det är inte så att vi utökar bilåkandet, men det bilåkande som vi måste ha, det ska vi nyttja med elbilar.