Radar · Nyhet

Hjältar prisades på gala för utanförskap

Uppsökarenheten i Göteborg och initiativtagaren till #jagärhär Mina Dennert var några av pristagarna på årets Faktumgala 2017 som bjöd på både underhållning, skratt och allvar på Stora Teatern i onsdags.

Det går inte att se vem du är utanpå. Det var ett av de mer allvarliga budskap som Peter Apelgren matade publiken med under Faktumgalan som genomfördes i onsdags kväll på en fullsatt Stora Teatern. Tillsammans med komikern och imitatören Anna Blomberg, och någon av hennes rollkaraktärer Lill-Babs, Jimmie Åkesson och Elisabet Höglund, var han kvällens konferencier.

Syftet med galan, som arrangeras för fjärde året i rad, är att premiera och uppmärksamma det goda som görs i kampen mot hemlöshet och socialt utanförskap i Sverige. Sex olika priser delades ut under kvällen till personer, grupper eller organisationer som utmärkt sig under året på olika sätt.

Bland vinnarna fanns bland annat göteborgaren och initiativtagaren till #jagärhär Mina Dennert för Årets integration, Kompisbyrån som Årets inkastare samt Uppsökarenheten i Göteborg som kammade hem tidningsförsäljarnas egna pris Faktumpriset. Förutom prisutdelningar bjöd kvällen på flera starka artistuppträdanden, däribland operasångaren Rickard Söderberg som framförde sin version av Stad i ljus, för första gången sedan hans bejublade framträdande i Musikhjälpen 2015.

– Den gången var så speciell att jag inte kunnat sjunga den sedan dess. Men för Faktum gör jag vad som helst, nästan i alla fall, berättade Rickard inför sitt framförande.

Andra artister som bjöd på musik var Lisa Miskowski, Tingsek, Slow Gold och Det brinner. Dessutom bjöds på ett akrobatiskt nummer från Cirkus Cirkörs nya föreställning Limits och ett specialkomponerat dansframträdande till live-musik av dansaren och koreografen Ambra Succi.
Mest applåder av alla inbringade dock de filmintervjuer med tre av Faktums gatuförsäljare som visades under kvällen.

– Att sälja Faktum, det är ett riktigt jobb, påminde Peter Apelgren publiken om.