Energi · Mat med Jenny

Premiär för nya vegetariska brunchkoncept

Begreppet brunch, en blandning mellan frukost och lunch, har varit ett växande helgnöje för många blandkostare. Men för den som vill äta växtbaserat har utbudet varit skralt. Nu blir det ändring på det.

Förra helgen var det premiär för två nya vegobruncher i Göteborg. Under exakt samma tidpunkt valde Café Hängmattan och den nya restaurangen Lemon and lime att inviga sina nya brunchkoncept. Hängmattan, som är en del av Musikens hus i Majorna, kör varje vardag sin lakto-ovo-vegetariska lunchbuffé och nu är det alltså dags att ta steget in i brunchvärlden.

Brunch, en ihopslagning av orden breakfast och lunch, tenderar att förvirra många. Vad förväntas egentligen ingå? Sen frukost? Tidig lunch?
Mixen mellan dem blir en buffé med både varma rätter, pannkakor, scones och havregrynsgröt. Det är heller inte sällsynt med ett glas rosé eller cava för den där extra lyxiga helgkänslan.

På Hängmattan serveras mycket riktigt alkoholhaltiga drycker tillsammans med den stora buffén. Rätterna är ganska snarlika den vanliga lunchbuffén, med olika sallader, klyftpotatis och falafel, men får sällskap av scrambled tofu, skagenröra och frukosträtter samt vegansk äppelpaj med vaniljsås.

Hängmattans buffé är lakto-ovo-vegetarisk, men det många veganska alternativ. Nya restaurangen Lemon and lime däremot kör en helt växtbaserad brunch. Lemon and lime har just öppnat dörrarna inne på Hagabadet på Stora Allégatan och det är Juicekällans ägare Alexandra Brand som öppnat den nya restaurangen.

Med sig har hon några av staden främsta vegoprofiler: Rebecka Nord från Växtdelikatessen, Cecilia Karlsson från Kale’i och bakdrottningen Lisa Forsberg. Det innebär ett utbud av både varma rätter, raw food, tårtor och kakor.

För den som är sugen på att riktigt förkovra sig i det veganska brunchutbudet i Göteborg, finns även tips som Röda sten, Kafé Frilagret och MIM där veganskt har en given plats på brunchbordet.

Ett urval av bruncher med veganskt utbud:

Café Hängmattan
Karl Johansgatan 16
Lemon and lime
Södra Allégatan 3
Röda sten
Röda sten 1
Kafé Frilagret
Heurlins plats 1A
MIM (More is more)
Herkulesgatan 40