Radar · Nyhet

De vill sprida solceller över Sverige

Ingemar Tigerberg | Solceller blir en allt vanligare syn i Göteborgs skärgård.

Har du funderat på att skaffa solceller? I förra veckan lanserades Solcellskollen, en ny hemsida som vill underlätta för privatpersoner att producera sin egen el.

De senaste åren har solcellsmarknaden vuxit enormt och allt fler går i tankar på att skaffa solceller till sina tak eller tomter. Men hur gör man? Under en lanseringsfrukost på Ekocentrum förra veckan sjösattes Solcellskollen.se, en tjänst där du kan ta reda på det mesta som du behöver veta.
Solcellskollen har tagits fram av grundarna Erik Wallnér, Eric Ahlberg och John Martinsson.

– Det är sällan det dimper ner en teknik som lovar så gott, sade Erik Wallnér under sin presentation. Solenergi är en helt enorm resurs; på lite mer än en timme kommer det in energi motsvarande vad vi använder på jorden under ett år. Dessutom finns det inga begränsande faktorer när det gäller materialåtgången, kisel är till exempel ett av jordskorpans vanligaste material.

Lanseringsfrukosten var en välbesökt tillställning; både nyfikna privatpersoner och företag fanns på plats för att lyssna på presentationen. Just det är en av solcellsexplosionens största fördelar, tycker Erik Wallnér

– Det möjliggör en helt ny kundgrupp. Det är sådana som vi; husägare, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag, som driver utvecklingen. Det är en helt ny dynamik som kommer in.

Eric Ahlberg och Erik Wallnér är två av Solcellskollens tre grundare
Eric Ahlberg och Erik Wallnér är två av Solcellskollens tre grundare. På bilden saknas John Martinsson. Maja Andersson

Grunden till Solcellskollen lades 2015, när Erik Wallnér skrev sitt examensjobb på Chalmers och undersökte hur mindre aktörer enklare skulle kunna komma in på solcellsmarknaden. Under det senaste året har projektet tagit fart ordentligt och de har både fått stipendier och vunnit tävlingar. Syre Göteborg har tidigare uppmärksammat dem när de vann första pris i idétävlingen Solution 2016.

Hemsidan fungerar både som en informationsportal och en marknadsplats. Genom att fylla i uppgifter som postnummer, väderstreck, lutning på taket och fastighetstyp räknar tjänsten bland annat ut hur lönsamma ens solceller skulle vara och hur lång återbetalningstiden skulle bli.

– Tanken är att man efter en liten stunds klickande på Solcellskollen ska kunna sitta vid frukostbordet och lägga fram om en solcellsinvestering är bra eller inte.

Utöver uträkningsfunktionen kan man också få reda på vilka leverantörer som är verksamma i närheten.

– Vart vänder man sig? Finns det några lokala duktiga leverantörer i mitt närområde? Har de varit uppe och skruvat på andras tak, och har det blivit bra?, säger Erik Wallnér.

För att öka tryggheten för användaren kommer Solcellskollen också att samla in och sammanställa referenser för de installationer som genomförs.

– Vi tror att transparensen är jätteviktig, framför allt på en marknad som är helt ny och där många leverantörer tillkommer. Solcellsmarknaden har ju vuxit med mellan 50 och 100 procent de senaste åren och det är väldigt mycket som händer. Det är också en marknad där kunskapsglappet är väldigt stort mellan leverantörer och privatpersoner. Vi tror att det är jättenyttigt att hjälpa varandra.

I dag har Solcellskollen samarbete med fem leverantörer; tre i Göteborgsområdet och två i Stockholm.

– Just nu har vi inga norr om Dalälven, men vår ambition är att man inom några veckor ska kunna använda tjänsten på samma sätt i hela Sverige. Vår drivkraft är att fler ska sätta upp solceller och att det görs på ett medvetet och bra sätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV