Radar · Nyhet

Sommarjobbarna gör Hjällbo levande

Renhållare, trädgårdsarbetare och arrangör av sommaraktiviteter är några av yrkena för Hjällbos sommarjobbare. För många ungdomar handlar det om första jobbet, och för barnen i stadsdelen ger det ökade chanser till ett rikt sommarlov.

På ett kafé i Hjällbo centrum bjuder sommarjobbande ungdomar besökare på kaffe och saft och har ställt upp ett ritbord för barnen. I solen sitter Ly Lang som bor i närheten. Hon uppskattar initiativet.

– Jag är här nästan varje dag. Det är jättetrevligt och ungdomarna är så bra. Och så har jag märkt att det inte är lika många som kör moppe på torget när vi sitter här, säger hon.

Lite längre bort spelar ett gäng knattar fotboll på en konstgräsplan i rosa och gulgröna västar. Fotbollen är en av aktiviteterna som sommarjobbarna arrangerar på lovet. Just den här veckan har de även hjälp från ideella föreningar i området som får tillfälle att träffa de boende och vice versa.

– Fotbollsturneringarna är väldigt populära. Men vi har även haft hoppreps- och limbotävling i veckan, säger Tawgar Mashir, som är handledare åt några av de anställda ungdomarna.

Ett annat populärt inslag bland barnen i området är den ”vandrande” studsmattan, som flyttar omkring i stadsdelen under sommaren. Ryktet om var den ska placeras nästkommande dag sprider sig snabbt och redan innan sommarjobbarna har hunnit färdigställa den brukar barn köa för att få hoppa.

Det kommunala bostadsbolaget Poseidon är en av aktörerna som anställer ungdomar från Hjällbo och de omkringliggande stadsdelarna under sommaren. Totalt 129 personer är extraanställda i Hjällbo på sommarlovet, några av Poseidon direkt och andra genom SDN Angered. De flesta arbetar med trädgårdsarbeten och renhållning, medan andra arrangerar aktiviteter för stadsdelens barn och ungdomar.

– Att få ett första jobb är stort och en viktig erfarenhet som vi vill ge ungdomarna här i Hjällbo. I år har vi delat in arbetslagen i mindre grupper med handledare för att stötta ungdomarna på bästa sätt, berättar Charles Ntege, boendekonsulent på Poseidon.

En av ungdomarna som arbetar i området är Malak Asenay som bland annat jobbar med att plocka skräp. Förutom att få arbetslivserfarenhet gillar hon även sina arbetskamrater.

– Det är bra att träffa folk från andra områden, man lär känna nya människor som inte bor här i Hjällbo, säger hon.

Att anställa ungdomar från de stadsdelar där de ska jobba har även rapporterats vara ett framgångsrikt sätt att höja tryggheten i ett område, och är en del av Poseidons arbete med socialt ansvar och lokalt inflytande. Ett av inflytandeprojekten som bedrivs just nu i Hjällbo är en stor renovering av torget som föregicks av en medborgardialog i stadsdelen.

Hälften av pengarna till renoveringen kommer från Boverkets särskilda satsning för att utveckla torg i socioekonomiskt utsatta områden, den andra hälften från Poseidon. Utegym, fler sittplatser, publikt wi-fi och en scen var några av förslagen från invånarna. Det nya torget planeras vara klart i maj 2018.

Malak Asanay i Hjällbo trivs med att sommarjobba och träffa ungdomar från andra stadsdelar. Bostads AB Poseidon