Radar · Nyhet

Ny gatukonstfestival i Hammarkullen

Det uppmärksammade projektet med stora gatumålningar på husfasader i Göteborgs förorter får nu en uppföljare i form av en festival i Hammarkullen. Under en veckas tid ska internationella gatukonstnärer bo och skapa i stadsdelen.

Festivalen, som går under namnet Hammarkullen Urban art, inleds den 3 augusti och pågår till den 13 augusti. Under en vecka ska kända gatukonstnärer från hela världen bo i stadsdelen och lära känna den, en bekantskap som ska resultera i stora muralmålningar på fasader och väggar.

– Många städer använder gatukonstfestivaler som en brandingstrategi. Genom den här festivalen vill vi visa ett annat exempel, där gatukonstens främsta roll istället är att kommentera samtiden, säger Daniel Terres, projektledare för Urban konst på Göteborgs stads kulturförvaltning, som anordnar festivalen tillsammans med det lokala kulturprojektet Hammarkullen 365.

De deltagande konstnärerna är Sens, Himed och Reyben från Mexiko, Charqui Punk från Chile, Rob McDonald från Spanien samt Ligisd och Nabila Abdul Fattah från Sverige. Förutom de nya gatukonstverken kommer festivalen att innehålla paneldiskussioner, konstnärsamtal, workshops och kollektivt skapande där alla inbjuds att delta.