Radar · Nyhet

Trots Vaxholmsbornas nej – skolan ska rivas

Skolan på Norrberget i Vaxholm rivs för att ge plats åt bostadsrätter. Detta trots ett tydligt nej i folkomröstningen. Odemokratiskt, tycker nejsidan. Vi uppfyller våra vallöften, menar kommunalrådet.

En dryg månad efter folkomröstningen där 55 procent sa nej till rivning och byggplaner kom kommunledningens besked. Byggplanerna står i grunden fast, men 302 bostadsrätter blir 240.

Kommunen behåller en del av marken för att bygga ett nytt bibliotek och ett särskilt boende för äldre. Därmed menar kommunledningen att man tagit hänsyn till opinionen. Det ger nejsidan inte mycket för.

– Demokratin är undermålig. Det är bara Alliansens vilja som gäller, säger Ingemar Wemmenhög, gruppledare för Vaxholmspartiet, som liksom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stod på nejsidan i folkomröstningen.

De blocköverskridande samtal som förts efter folkomröstningen avslutades enligt oppositionen utan förvarning med att den styrande alliansen, där också Liberalerna, Centern och Miljöpartiet ingår, gick ut med ett pressmeddelande.

– Att skolan skulle rivas och bostadsrätterna byggas var ingenting som de var villiga att förhandla om, säger Ingemar Wemmenhög.

Kommunledningen vill sälja marken för att få in pengar bland annat för att betala för en ny högstadieskola som stod klar i höst. Men nejsidan ifrågasätter hur säkra de intäkterna är.

– Det är skakigare på bostadsrättsmarknaden i Stockholmsområdet nu. Jag är inte säker på att entreprenören är lika pigg på att köpa hela marken längre. Då står alliansen där ändå, utan de pengar man tänkt sig att få in, säger Ingemar Wemmenhög.

På nejsidan finns en misstro mot att kommunen vill medborgarnas bästa. Catarina Baldo Zagadou, ordförande i Bevara Norrberget, tror inte att byggplanerna kommer att överleva en lång detaljplaneprocess med ett val emellan, men att rivningen av Norrbergaskolan och två förskolor intill kan genomföras.

– Det är ett tecken på att ledningen vill förstöra så mycket som möjligt före valet och göra det svårt för dem som vinner 2018, säger hon.

Kommunalrådet Lars Lindgren (M) avvisar kritiken.

– Det här har varit en valfråga två val i rad. Det var ett vallöfte från oss och sådana är till för att genomföras, säger han.

Lars Lindgren påpekar också att nära hälften av de röstberättigade avstod från att rösta.

– Av hela valmanskåren i Vaxholm sa 28 procent nej. De tre oppositionspartierna som i dag samlar 38 procent i fullmäktige lyckades inte ens fånga sina egna väljare, säger han.