Radar · Nyhet

Laserkonst lyser upp galleri

Från ett övergivet garage till Belenius galleri.  I helgen öppnar laserutställningen Monokromantik på Belenius galleri i Stockholm.

Fascinationen för ljus, laser tillsammans med tanken om att konst ska vara för alla är vad som driver Timothy Wilson.

Under flera år har han  jobbat med ljusdesign i framförallt klubb- och scenmiljöer. Nu ställer han för första gången ut på galleri.

– Det måste inte vara rödvin, salta pinnar och knepiga samtal. Konst är för alla och bör också utövas av alla, säger Timothy Wilson.

Under två kvällar i augusti visades utställningen Söderdepån 2041 i ett övergivet och snart rivet garage i utkanten av Södermalm. Den bestod av sju massiva ljusinstallationer.

Utställningen Monokromantik som pågår i tre veckor tar avstamp i Söderdepån 2041, men formatet är mindre.

– Utställningen på Belenius skiljer sig rätt mycket från tidigare grejer jag gjort. Det största är väl att jag ska sälja verken. Och att sälja laserinstallationer är inte direkt något som har gjorts tidigare, säger Timothy Wilson.

När klubblokaler och övergivna garage bytts ut mot ett galleri på Östermalm måste verken paketeras så att de går att köpa och placera i någons vardagsrum. Samtidigt har det varit viktigt att behålla samma stämning och uttryck. Förmågan att nu kunna kontrollera ljuset exakt fascinerar honom, samtidigt som det är en stor utmaning.

Timothy Wilson tror att den kommande utställningen Monokromantik skiljer sig mycket från vad som brukar visas upp på gallerier i innerstan.

–  Det är ganska direkt konst. Man behöver inte vara sjukt insatt för att förstå ungefär vad det är för något jag gör eller vad jag vill skapa för känsla, säger han.