Kramfors kommun köper lokal mat

Flera kommuner har valt att hyra in sig i lokala andelsjordbruk. Det är ett sätt att få lokala grönsaker efter säsong, men också en möjlighet för kommunens invånare att se var maten kommer ifrån. I Kramfors har de leveranserna blivit en extra guldkant.

Kramfors är en av tre kommuner i Sverige som har valt att gå in i ett lokalt andelsjordbruk, Torsåkers gårdsprodukter. Därifrån kommer det leveranser med färska grönsaker varannan vecka.

– Vi är tvungna att köpa in en hel del från grönsaksgrossister också, men det här blir som en extra guldkant, säger Katharina Lindström som är kostchef vid Kramfors kommun.

Vad det är som levereras beror på säsong och vad som finns i landen. Den senaste leveransen nu i december innehöll morötter, rotselleri, purjolök, vitkål och chili. I en beställning i september fanns det bland annat gurka, bondbönor, majrova, stjälkselleri och trädgårdssyra.

– Det är roligt att få lite ovanliga grönsaker som kan ge ny inspiration till kockarna. Någon gång fick vi med ätbara blommor, då dekorerade kockarna matlådorna till hemtjänsten med dem.

Det var hösten 2016 som kommunen slöt avtal om 15 av den ganska nystartade andelsodlingens 30 enheter. 2017 gick den upp till 25 andelar och det är så mycket man har avtalat om för 2018 också.

Förutom att köpa grönsaker från gården är tanken att förskolor och skolor ska kunna åka dit på studiebesök.

Katharina Lindström hoppas att detta ska komma igång under nästa år.

– Det är jättebra för barnen att se hur det funkar och ser ut på en gård. De får se var maten kommer ifrån. Jord till bord så att säga.

Kramfors kommun är måna om att maten inom offentlig sektor ska vara både lokalt producerad och ekologisk i den mån det går, förklarar Katharina Lindström.

Förra året var 99,7 procent av allt kött och fågel som kommunen köpte in svenskt, och 68 procent av alla livsmedel var svenska. Det lokalproducerade stod för runt 20 procent. Runt 30 procent var ekologiskt.

– Mejeriprodukter och bröd kan vi utan problem köpa lokalproducerat, och så grönsakerna från Torsåker och potatis från en annan lokal leverantör. Vi har ställt krav i upphandlingen som gjort att vi får bra råvaror. Men det är ett dyrt avtal.

För att dra ner kostnaderna har kostenheten gjort andra anpassningar, som att köpa in mindre kött och mer grönsaker och baljväxter.

– Det blir ett sätt att arbeta för klimatet, samtidigt som vi kan hålla nere kostnader, säger Katharina Lindström.

Hon tror att allt fler kommuner kommer att köpa in sig i andelsjordbruk i framtiden.

– Intresset har verkligen ökat för att handla lokalt och närproducerat och det blir allt fler aktörer som försöker hitta nya möjligheter för hur man kan tänka kring avtal och upphandling.

De två övriga kommunerna som hyr in sig i lokala andelsjordbruk är Sollefteå och Tingsryd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV