Radar · Nyhet

Filmfestival sätter ljus på klimatet

Change – förändring – är temat för årets upplaga av Stockholms filmfestival. Strålkastaren riktas mot brännande frågor som klimatförändring och flyktingar. ”Vi befinner oss i en orolig tid och årets tema lyfter filmer som berättar om förändring i världen”, säger festivalchefen Git Scheynius.

Stockholms filmfestival inleds på onsdag och kategorin Spotlight, som uppmärksammar ett aktuellt ämne varje år, har den här gången fått rubriken Change.

Såväl dokumentär- som spelfilm visas på temat. Bland annat presenteras En obekväm uppföljare, där Al Gore fortsätter sin mission med att försöka hitta nya energilösningar.

– Vi tycker att filmen är väldigt viktig eftersom man blir väldigt inspirerad till att göra något. För min egen del blev det att göra Spotlight: Change till festivalens tema, för någon annan kanske det blir att hantera sina sopor på ett annat sätt, säger Git Scheynius.

För festivalchefen är film absolut något som kan påverka oss och samhället. Filmen kan hjälpa oss att skapa ett förhållningssätt till ett problem, och den har förmågan att påverka oss på djupet, säger hon.

– Det är inte det att vi saknar kunskap, men det har inte riktigt nått hjärtat ännu. Det är en annan sak än att förstå det intellektuellt.

Sammanlagt visas sex filmer på temat. I filmen Human flow är det den berömda konstnären Ai Weiwei som följer flyktingströmmar över hela världen. Wasted! sätter matslöseriet under lupp, och är pedagogisk på ett sätt som amerikansk dokumentärfilm är väldigt bra på, säger Git Scheynius.

– Miljöfilmer har varit ett ganska tråkigt kapitel, fortsätter hon, men det har hänt väldigt mycket de senaste åren. Filmskapare tar det här mer på allvar och gör mer underhållande och samtidigt informativa och inspirerande filmer om ett ganska knepigt ämne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV