Radar · Nyhet

De laddar inför 8 mars

Som Syre Göteborg tidigare berättat är pussyhat-rörelsen i full gång i Göteborg. Den 1 mars hölls en peppkväll på Världskulturmuseet inför den stora sångmanifestationen på kvinnodagen.

I onsdags fylldes Världskulturmuseet av kvinnor – och här och där även några män – för att förebereda och peppa inför sångmanifestationen I can’t keep quiet på Götaplatsen den 8 mars. Runt 500 personer var på plats för att öva stämmor, lyssna på mini-föredrag och sticka rosa mössor tillsammans. Kvällen avslutades med ett enda stort genrep på museets trappscen.

En av deltagarna var Marianne Pipping Ekström, som tackade ja direkt när hon blev ombedd att vara med som stick-instruktör.

– Det här är jättehäftigt alltså. Jag har demonstrerat tre gånger i hela mitt liv. Första gången var det anti-kärnkraft och den andra var när jag och mitt yngsta barnbarn marscherade för klimatet förra året. Och nu det här. När det betyder något känns det otroligt viktigt att vara med.

Bredvid sig på bordet hade Marianne Pipping Ekström boken The subversive stitch (ung. Det subversiva stygnet) av Rozsika Parker.

– Det är en bok som jag läste när jag läste Kvinnor och konst för längesen, om att brodera och det revolutionerande i det. Men det här är ju också revolutionärt. Det här är våra vapen;  vi säger vad vi tycker med hjälp av stickor och garn och rosa färg. Helhäftigt.