Hallå där…

…Thomas Sundström, teaterchef för Länsteatern på Gotland och en av initiativtagarna till konventet Folk och kultur som vill lyfta regional kultur inför valrörelsen.

Vad har ni på gång under Almedalsveckan i Visby?

– Vi ska ha två arrangemang som blir en sorts kick-off inför konventet i Eskilstuna 7–10 februari 2018, ett slags kulturpolitiskt Almedalen där landets 66 länskulturinstitutioner finns representerade. Där kommer vi att diskutera vilka kulturpolitiska frågor vi vill driva och möjliga framtida samarbeten, men också förhoppningsvis få chansen att sätta press på politikerna.

Vad är syftet med Folk och kultur?

– Att lyfta fram länsinstitutionerna, som står för den största delen av all kultur som produceras runt om i landet men som bara syns i lokalpressen. Vi vill visa vilken stor funktion vi fyller om vi menar allvar med att hela Sverige ska ha ett levande kulturliv. Jag tror att många förändringar som sker i samhället behöver gestaltas genom lokal och regional kultur för demokratins skull. Om kulturen bara produceras i storstäderna drar man isär landet.

Varför behövs det regionalt producerad kultur?

– Länsteatern på Gotland hade 150 arrangemang på Gotland förra året, Riksteatern hade fem, och det ser likadant ut i andra län. Det går inte att ersätta de regionala institutionerna med turnerande föreställningar. Jag har människor som kommer upp till mig med idéer eller manus de vill göra något med. Om vi försvinner så försvinner även människors möjligheter att arbeta med kultur utanför storstäderna. Det är också viktigt att det inte bara blir projekt som startas och avslutas utan att det finns en kontinuitet. Men vi måste se att det har ett pris.

Vilka kulturpolitiska frågor vill ni lyfta inför valrörelsen 2018?

– Vi vill bland annat se en utredning av vad som händer med Kultursamverkansmodellen, som bygger på att regionerna får en pott kulturpengar som de själva får fördela. Där känner vi att de stora regionerna drar ifrån och de mindre får det tuffare.

– Det pratas mycket om hur kulturen ska hjälpa till med integrationen eller motverka psykisk ohälsa, men man skjuter inte till pengarna som motsvarar det. Jag har räknat ut att Länsteatern på Gotlands verksamhet kostar skattebetalarna en halv kexchoklad i månaden, cirka 2,5 kronor. De flesta skulle nog säga att det är värt det.

– Kulturen som politisk fråga har varit död sedan 1970-talet men jag tror att det blir en stor fråga i det här valet. SD:s framryckning gör att de andra partierna måste fundera på vad de vill med kulturen egentligen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV