J. Pernklint | Tillsammans med konferensverksamhet och trädgårdsförsäljning lyckas Lärjeåns Café och trädgårdar i dag ge sysselsättning åt nästan 50 personer.
Det satsas just nu på att skapa fler sociala jobb i Göteborg. Ett sätt som visat sig framgångrikt är att större företag samarbetar med mindre sociala företag. Chipstillverkarna Estrella och Lärjeåns Café och trädgårdar, som båda ligger i Angered, började samarbeta av en slump.
När Syre Göteborg besöker chipsfabriken Estrellas matsal en sömnig måndag är det tomt. Klockan är elva och lunchruchen har ännu inte startat. I köket står Cia Ousbäck och lägger handen vid de sista detaljerna, samtidigt som hon pratar lite med de två andra i köket. Utåt sett ser det ut som vilken personalmatsal som helst, förutom då att salladsbuffén är lite mer spännande. Den är nämligen fylld med grönsaker som odlats bara någon kilometer bort.
Sedan augusti i år drivs personalmatsalen på Estrella av Vägen ut-kooperativet Lärjeåns Café och trädgårdar, som ligger bara drygt en kilometer ifrån chipsfabriken. För dem är samarbetet precis i linje med vad de vill se mer av.
Emma Carlsson är verksamhetsledare på såväl Lärjeåns Café och trädgårdar som Estrella-restaurangen. Hon berättar att även om antalet matgäster på Estrella i nuläget bara ligger på ungefär trettio personer, så ger det möjlighet till en ny person i arbetsträning. I dagsläget arbetar tre personer i Estrella-köket, men förhoppningen är att det ska växa och kunna ge fler arbetstillfällen. Än så länge får de som arbetar i matsalen även hjälpa till att göra uppgifter åt Lärjeån, som har fullt upp med skördefester, konferenser och catering.
– Vi har Cia som är kock och hon är anställd för att lära upp och träna de andra som alla kommer från något slags utanförskap, säger Emma Carlsson.
När vi pratat en stund börjar det ramla in folk i restaurangen. Det blir snabbt en livfull och glad stämning. Besökarna tycker att maten har blivit väldigt mycket bättre sedan Lärjeån tog över serveringen, en av besökarna säger till och med att den blivit för god – ”jag äter för mycket”.
Förhoppningen är att fler av företagets över 200 medarbetare ska ta sig dit till lunchen. Alla som kommer och äter är inte medvetna om vad ett socialt företag är, men enligt Emma finns det en dubbelhet i det.
– Vi vill inte förvandlas till ett zoo. Att människor funderar ”jaha, vad är det för fel på hen?” Det finns lite risk att man blir ”en apa i bur”, samtidigt som de arbetsplatser vi erbjuder är viktiga och vi vill kunna erbjuda fler sådana arbetsplatser.
”Det finns lite risk att man blir ’en apa i bur’, samtidigt som de arbetsplatser vi erbjuder är viktiga och vi vill kunna erbjuda fler sådana arbetsplatser.”
Emma Carlsson, verksamhetsledare på Lärjeåns Café och trädgårdar och Estrellas matsal.
Viktigt för arbetsträning
Vägen ut-kooperativen är okända för många göteborgare, men de har funnits sedan år 2002, då de startades som ett EU-projekt med syftet att ge människor långt ifrån arbetsmarknaden en väg in. I dag består de av elva företag inom så skilda branscher som hotell, byggnad och kök och trädgård. Lärjeåns Café och trädgårdar är en av de mer välkända, som med sin placering i Angered vid Lärjeåns dalgång är ett populärt naturnära besöksområde för såväl Angeredsbor som övriga göteborgare på utflykt. 2011 slog de upp dörrarna till verksamheten, men det var först när Emma Carlsson började och drog igång lunchverksamheten i januari 2016 som det blev ruljangs. Tillsammans med konferensverksamhet och trädgådsförsäljning lyckas de i dag ge sysselsättning åt nästan 50 personer, varav hälften i anställningar och hälften i arbetsträning.
– Lärje har alltid varit lite speciellt för mig, för det var där han startade sin resa, säger Emma Carlsson.
Hon pratar om sin pappa som är före detta missbrukare och som började sin väg tillbaka genom att få ett arbete på Lärjeåns Café och trädgårdar. Där arbetade han med att bygga och reparera innan han fick nytt jobb på Vägen ut-företaget Bygg och snickeri.
– Det har alltid varit speciellt för mig att jobba med människor med missbruk, även om jag inte har en sådan erfarenhet egentligen. Jag är kock i grunden och tävlade tidigare i OS i matlagning. Men efter att jag fick mina barn kände jag att jag ville göra något annat och jag erbjöds ett jobb här. Min uppgift var att få igång restaurangverksamheten.
Emma Carlsson berättar om den krassa verkligheten för sociala företag, där det i dag inte finns tillräckliga medel för att kunna stå på egna ben utan att företagen själva måste dra in mycket pengar och vara konkurrenskraftiga.
– Nästa steg nu är att vi utvecklar trädgården så det ska bli mer försäljning ut mot kunden. Vi kan inte vara helt beroende av människor som arbetstränar. Men det är tufft med stora krav på att dra in pengar. När vi måste dra in pengar för att överleva blir det svårare för de som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden att ta sig in även till våra jobb.
Företagssamarbeten som det på Estrella blir allt viktigare för de sociala företagen och såväl Carina Hansson, Estrellas vd, som Emma Carlsson ser ett tydligt win-win-koncept för alla inblandade.
– Det är ett sätt för företag att ta sitt sociala ansvar och få en bra produkt. Samtidigt blir det en skyddad miljö för de som arbetar här. Det är samma personer som de träffar varje dag och det blir lite tryggare.
Mycket av salladsbuffén I Estrellas personalmatsal kommer från Lärjeåns egen trädgård.Foto: Johanna Stål
Bygga lokalsamhället
Estrellas vd Carina Hansson har utmärkt sig för att satsa mycket lokalt. Hon har bland annat flyttat hem hela företaget till Göteborg, för att ena alla delarna, i tider när de flesta företag flyttar utomlands eller lägger huvudkontoren i Stockholm.
– Jag tror på att samla de olika funktionerna i ett företag på en och samma plats. Man får ett större självförtroende, det blir bättre sammanhållning och vi som arbetar på företaget blir stärkta, säger Carina Hansson när hon ansluter i chipsfabrikens restaurang.
Hon berättar att de till och med investerat i en ny chipslinje, som invigdes i början av hösten.
Men det handlar givetvis inte bara om att investera i nya anläggningar. En viktig del av Estrellas arv är att vara med och bygga upp lokalsamhället. I dag arbetar företaget med så kallad social upphandling, så att de som rekryteras från bemanningsföretag huvudsakligen kommer från närområdet, något som ökat andelen ”locals” på fabriken från 17 till 35 procent de senaste åren.
Och när Estrellas tidigare kock i personalmatsalen gick i pension i augusti och det var dags för något nytt, då var det Lärjeåns Café och trädgårdar som fick frågan om att ta över matsalen.
– Det må hända att vi bara råkade träffa på Vägen ut genom att vi lade våra konferenser där, och att grunden var att vi frågade om de ville ta över vår restaurang för att vi tyckte att maten var väldigt god. Men när vi sedan fick reda på att det var ett socialt företag blev det ett extra plus. För oss är det en fantastisk möjlighet att kunna servera varm mat fem dagar i veckan i kombination med att stötta ett social företag, berättar Carina.
Carina Hansson, vd på Estrella. Hon har valt att satsa mycket lokalt och flyttat hem hela verksamheten till Göteborg.Foto: Johanna StålCia Ousbäck är kock i Estrellas personalmatsal, som numera sköts av det sociala företaget Lärjeåns Café och Trädgårdar.Johanna StålLärjeåns Café och trädgårdar är ett populärt besöksmål för göteborgare.Foto: J Pernklint
Om sociala företag:
Sociala företag är företag med samhälleliga mål, såsom att skaffa sysselsättning åt människor långt utanför arbetsmarknaden.
Ett exempel är människor med tidigare missbruk, med funktionsnedsättningar eller med nedsatt arbetsförmåga på grund av psykisk ohälsa eller utmattningssyndrom. Oftast återinvesteras eventuell vinst in i verksamheten.
Vägen in i ett socialt företag börjar oftast med praktik eller arbetsträning och kan leda till delägarskap. Många sociala företag är utformade som arbetskooperativ, där de som arbetar är delägare.
För bästa användarupplevelse använder vi kakor där vi lagrar och läser in information om er användare. Om ni accepterar det så kan vi spara information om ifall ni är inloggade och vilka artiklar som blir mest lästa. Att tacka nej kan påverka vissa funktioner och användarupplevelsen. Det gör det också svårare för oss att bedriva vårt uppdrag, att leverera den bästa gröna journalistiken.
Du kan när som helst ändra inställningarna genom att klicka på den gröna fliken i nedre högra hörnet eller "Mer" i menyn.
Funktionella
Alltid aktiv
För att sidan ska fungera som det ska använder vi oss av kakor. Kakorna i den här kategorin kan inte väljas bort eftersom de är nödvändiga för er läsupplevelse.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
För vår överlevnad är det fullständigt nödvändigt att vi kan redovisa statistik över antalet besökare vi har. Vi använder också statistiken för att fatta kloka beslut om vad ni läsare är mest intresserade av att läsa.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
För att nå ut använder vi oss av marknadsföring, men också för att få inkomster.