Radar · Nyhet

USA och Nordkorea signalerar samtalsvilja

Lee Jin-man/AP/TT | Sydkoreansk tv rapporterar att planen lämnats över till Nordkoreas ledare.

Nordkoreas militär har lämnat över planen för en robotattack mot Guam till Kim Jong-Un. Diktatorn har beordrat militären att vara redo – men båda parter signalerar möjligen också vilja att undvika en fördjupad kris.

Den nordkoreanske ledaren har sett över planen och diskuterat den med militära ledare under en inspektion, enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA. Han säger att han kommer att följa vad USA gör ett tag till, innan han fattar ett beslut. USA måste först ta ”rätt beslut och visa genom handling att man önskar minska spänningarna på den koreanska halvön och undvika en farlig militär konflikt”, säger Kim Jong-Un enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vad Nordkorea menar med ”rätt beslut” från USA:s sida lånar sig till flera tolkningar. Det skulle kunna handla om att avstå från den gemensamma militärövning som USA och Sydkorea ska inleda på måndag. Nordkorea uppfattar deras övningar som träning inför en invasion. En annan möjlighet är enligt nyhetsbyrån AP att Nordkorea vill slippa se de bombplan som USA emellanåt flyger över den koreanska halvön som maktdemonstration.

Nordkorea har den senaste tiden hotat med att avlossa robotar mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet. Med planen klar ska det bara krävas en order från Kim Jong-Un för att sätta hotet i verket.

USA har stor militär närvaro på Guam. På ön finns både en flottbas och en flygbas. Nordkorea uppgav i förra veckan att planen går ut på att skicka fyra medeldistansrobotar över Japan med mål inom fyra mil från Guam.

Spänningarna mellan Nordkorea och USA har ökat den senaste tiden efter ett hätskt ordkrig mellan ledarna. USA:s president Donald Trump har bland annat hotat Nordkorea med ”eld och raseri” efter diktaturens upprepade robottest.

Kim Dong-Yub, sydkoreansk militärexpert och professor vid ett universitet i Seoul, varnar för att avfärda Nordkoreas hot som bluff.
– Det existerar inte att backa för Nordkorea. De som inte känner till Nordkorea väl går i den fällan hela tiden att de tror att Nordkorea kommer att vika sig, hävdar han.

Tonläget mellan länderna har fått internationella ledare att reagera. Den kinesiske presidenten Xi Jinping är en av flera som har manat till lugn. På måndagen anslöt sig Sydkoreas president Moon Jae-In och sade att det aldrig får bryta ut ett krig igen på den koreanska halvön, skriver Reuters.

– En militär insats på den koreanska halvön kan bara genomföras av Sydkorea och ingen annan kan göra något utan vårt godkännande, säger presidenten.

Den amerikanske försvarsministern Jim Mattis har sagt att robotar som är på väg mot USA kommer att skjutas ner. En sådan attack skulle kunna leda till krig, enligt Mattis. Landets högste militärchef Joseph Dunford har samtidigt betonat att USA vill se en fredlig lösning. Men USA är också redo att använda sin fulla militära kapacitet vid en provokation, säger Dunford under sitt pågående besök i Sydkorea.

Bakgrund: Nordkorea och det spända läget

Konflikten på koreanska halvön har pågått ända sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder. Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Den kommunistiska diktaturen styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung. Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram. Det har lett till ytterligare sanktioner från FN och ett hotfullt ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV