Radar · Nyhet

LO och SSU: 70 miljarder till välfärden

SSU och LO kräver i ett gemensamt utspel att regeringen satsar 70 miljarder kronor till välfärden under nästa mandatperiod. Dessutom vill de se en ny skattereform för att öka jämlikheten.

– Det är dags att de allra rikaste i Sverige betalar mer till välfärden. Vanligt folk ska inte stå för notan när välfärdens behov växer, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som talar på SSU-kongressen.

Enligt SSU och LO räcker inte de 20 miljarder kronor till välfärden som finansminister Magdalena Andersson (S) utlovade i Almedalen.

– Det krävs ökade statliga resurser till kommuner och landsting för att utveckla välfärden, säger SSU:s ordförande Philip Botström.

Fram till 2022 bör regeringen satsa 70 miljarder, och en stor del bör läggas redan före valet, anser Thorwaldsson.

LO och SSU vill också att regeringen ger en garanti för att kommuner och landsting inte ska behöva välja mellan nedskärningar i välfärden eller kraftigt höjd kommunalskatt när den egna ekonomin försämras. Och det ska inte enbart handla om att bibehålla dagens nivå, utan även om att kunna satsa och utveckla välfärden.

Vad gäller en ny skattereform vill SSU och LO ha högre beskattning av kapital än förvärvsarbete. Skattesystemet ska präglas av principer om omfördelning, progressivitet och effektivitet.

I sitt inledningstal kritiserade Karl Petter Thorwaldsson Svenskt näringsliv för deras idéer om enkla jobb.

– Jag tänker aldrig under några omständigheter teckna under ett kollektivavtal som ger lägre lön till människor födda i något annat land, sade han under stormande applåder från SSU-delegaterna.

Han berömde SSU för att under de senaste 20 åren ha öppnat dörrarna för nyanlända människor in i politiken. Samtidigt varnade han för ökade klyftor i Sverige.

– Klyftorna växer i Sverige, vi har fler människor i dag än på 1990-talet som lever under existensminimum. Men det är bättre att utbilda människor till bra jobb med schyssta löner än att ge dem hittepå-jobb som Svensk näringsliv kallar enkla jobb.

– De vill ha folk som håller upp dörrarna. Men vi har ju haft automatiska dörrar sedan 1970-talet. Jag tror att det är så att de här näringslivsgubbarna har så jävla dålig utstrålning att dörrarna inte öppnas för dem, säger Thorwaldsson.