Radar · Nyhet

Kampen mot kärnkraftsbygget fortsätter

Ett miljönätverk med rötterna i Kalix i Norrbotten har fått den finska regeringen att svettas. I flera år har nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken kämpat för att stoppa planerna på ett finskt kärnkraftsbygge några mil från den norrbottniska kusten.

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har på olika sätt försökt påverka utvecklingen av planerna på ett kärnkraftsbygge i finska Pyhäjoki, drygt 15 mil från den norrbottniska kusten. Den yttersta skärgården i Kalix är knappa tio mil därifrån.

– Det här är en stor fråga för lilla Bottenviken, längst upp i Östersjön. Det är ett väldigt känsligt innanhav med speciell miljö, säger Lena Lagerstam, kontaktperson för nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, till TT.

– Det är ju väldigt nära oss och det var många som blev rädda och tänkte att vi måste göra någonting. Det är snart sex år sedan vi bildade det här nätverket och sedan dess har vi kämpat på, fortsätter hon.

Lördagen den 19 augusti samlas nätverket i Morjärv, i Kalix kommun, för att bestämma hur deras arbete ska fortsätta den närmsta tiden. Och det svenska nätverket har varit mycket aktivt konstaterar Jorma Aurela, överingenjör på Arbets- och näringsministeriet i Finland. Diskussioner och möten har förts kontinuerligt och flera brev har skickats vidare till statsrådet.

– Jag respekterar det. De har mycket bra argumentering och därför tar vi det på allvar. Men i slutändan ska det finska statsrådet bestämma, säger han till TT.

I Finland är det bestämt att kärnkraftverket ska byggas, men det innebär inte att allt är klart för det. Enligt kärnenergilagen i Finland krävs det bygglov innan kärnkraftverket kan byggas och ett sådant beslut väntas inte komma förrän tidigast i slutet på 2018.

– Jag kan inte säga någonting om det blir ja eller nej. Därför att det alltid är möjligt att statsrådet beslutar att det inte blir något byggnadslov, säger Jorma Aurela.

– Det är inte beslutat än och vi kommer att fortsätta tills vi har stoppat det här. Det kommer vi att göra även om de får tillstånd, säger Lena Lagerstam.

Enligt Lena Lagerstam är stödet mot kärnkraftplanerna starkt i bygden, det finns en tacksamhet att nätverket driver frågan samtidigt som det finns det en stor uppgivenhet.

– Man tycker att det här är vansinnigt. Men man tänker att hur ska vi kunna stoppa det här? Det är ju ett finskt projekt. Men det måste vi ju. Bottenvikens vatten delar vi ansvar för, Sverige och Finland. Och det här skulle påverka vårt fiske och vårt liv här uppe.

Kalix kommun var den första att ta avstånd från projektet. Sedan dess har 16 andra norrländska kommuner tagit ställning emot bygget. I kommunfullmäktige i Kalix bestämdes det enhälligt att man inte ville ha något kärnkraftverk i regionen. Men även för kommunen är det svårt att gå vidare i frågan.

– Politiskt kan jag säga att vi varit tämligen överens om att kärnkraften inte är en framtidskälla och inte i norra delen av landet där vi producerar så mycket annan energi i form av vattenkraft, säger Tommy Nilsson (S), kommunalråd i Kalix, till TT.

Till slut hoppas nätverket att frågan hamnar på den svenska regeringens bord.

–Det är ungefär som när Barsebäck stoppades, det var ju till slut den danska regeringen som sade ifrån, säger Lena Lagerstam.

Än har nätverket inte fått något gehör från de miljöministrar som kommit och gått under åren. Kommuner, myndigheter och privatpersoner har skickat synpunkter, men det har ännu inte gett någon effekt.

”Det är inte upp till den svenska regeringen att kommentera eller recensera finsk energiförsörjning. Den svenska linjen är däremot att energiförsörjningen ska vara 100 procent förnybar. ”, skriver miljöminister Karolina Skog (MP) i ett mejlsvar till TT.

Kärnkraft

Källor: Nea, VTT, Strålsäkerhetsmyndigheten