Radar · Nyhet

Växande städer drivkraft för hållbara innovationer

Förtätning, trafikstockningar och plötsliga avbrott i vattenförbrukningen är tre områden som driver fram nya idéer inom urban hållbarhet. Några av dem presenterades på Rise innovationsdag på Lindholmen i tisdags.

Internationellt försöker Sverige positionera sig i täten när det gäller innovationer för hållbara städer. Denna ambition märks inte minst i skapandet av RISE, ett statligt forskningsinstitut som tidigare var tre olika: Innventia, SP och Swedish ICT. Just nu arrangerar de fem konferenser runt om i landet för att uppmärksamma ihopslagningen och frågorna de sysslar med. I tisdags handlade det om innovationer kring hållbara städer. Området är omgärdat av många hajpade modeord men det efterfrågades också mindre snack och mer verkstad.

– Begreppet ”cirkulär ekonomi” har skapat massa möjligheter för oss som sysslar med resurshushållning. De sista 10 åren har det varit drag i de här frågorna, alla pratar om det, men det händer ingenting. Det beror på någonannanismen – någon borde göra något, röt Evalena Blomqvist som är koordinator på RISE för innovationsprogrammet Re:source.
Re:source har som målsättning att Sverige ska bli världsledande inom resurseffektivitet år 2030, ett arbete som går för trögt enligt henne.

–  Sverige är inte bäst i klassen. Vi använder 4,2 jordklot för vår konsumtion – det stinker! Vi är på topp 10-listan i världen på linjär ekonomi. Vi är bra på att konsumera, att hämta avfall och bli av med det. Men nu kanske tiden är inne? Vi kanske får vara med om den otroligt coola förändringen att vända det här, visionerade Evalena Blomqvist.

Budskapet för dagen var bland annat att den starka urbaniseringen utgör en grogrund för innovationer. Godsleveranser i stan på vattnet, 5G-uppkopplade cyklar och trygghetslarm för äldre som aktiveras när det blir avbrott i vattenanvändningen är tre exempel som togs upp under dagen. Det var dock inte enbart tekniska innovationer som var i fokus, utan även sociala och organisatoriska. Ett sådant exempel var från en kommun där invånarna via en app kan rapportera om överfulla återvinningsstationer, och sedan få information om detta via ett Twitter-konto.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV