Radar · Nyhet

Konstverket The square på besök i Göteborg

Slottsskogen har fått tillfälligt besök av The square, ett konstverk om tillit som är knutet till filmen med samma namn som hade Sverige-premiär under Way out west-festivalen. Kanske kommer konstverket att stanna kvar i Göteborg, menar regissören och konstnären Ruben Östlund.

Under helgens Way out west-festival i Slottsskogen var det Sverige-premiär för filmen The square (som vann Guldpalmen för Bästa film i Cannes, tidigare i år) av göteborgaren Ruben Östlund. Filmen kretsar kring ett konstverk med namnet The square, en ruta som är ”en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad”, som texten säger.

En sådan ruta har byggts i Slottsskogen för festivalens räkning och regissören och konstnären Ruben Östlund var på plats.

– På 1950-talet, när pappa växte upp på Östermalm, satte hans pappa en adresslapp runt halsen på honom och skickade ut honom ensam på gatan för att leka. Då såg man andra vuxna som några som skulle hjälpa ens barn medan vi i dag har en tendens att se andra vuxna som ett potentiellt hot, menar Östlund.

Tilliten i Sverige håller på att minska, menar Östlund, som också hävdar att tilliten är viktig för att vi ska vara lyckliga.
Ruben Östlund och Kalle Boman ville göra en symbolisk plats för att visa på tilliten i samhället.

– Som ett övergångsställe, där det finns en gemensam överenskommelse om att bilisterna ska vara rädda om fotgängarna.
The square-konstverk finns i dag i tre städer, varav två i Norge, ett i Värnamo och ett ska byggas i Paris.

– I Göteborg vill vi flytta Kopparmärra (Karl IX) ner till statyn på Gustaf Adolfs torg (Gustaf Adolf var Karl IXs son) och ställa dem på marken och ställa ”rutan” där Kopparmärra varit, projektet heter Pappa kom hem.

– Det är komiskt vad provocerande detta projekt är från alla olika håll. Det blir en väldigt konservativ stämning. De lokala politikerna tycker dock att det är en intressant idé. Men det återstår att se när Göteborg får sin första permanenta ruta.

– Chefen för Slottsskogen är väldigt intresserad av att ha rutan, vi får se om den blir kvar, säger Östlund.