Sedan 2015 har delar av Stockholms innerstad förvandlats på sommaren. På ett antal utvalda gator har biltrafiken stängts av och ersatts av expanderade uteserveringar, parkmöbler och planteringar. Nu vill stockholmspolitikerna satsa på fler gågator, både innanför tullarna och i förorterna.
– Sommargågator och pop up-parker har varit mycket uppskattade bland stockholmarna, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
Också grannarna gillade de bilfria gatorna, enligt Helldén. Trafiken störde mer än utelivet, tyckte till exempel boende på Rörstrandsgatan.
Till sommaren vill ledningen i Stockholms stad utöka konceptet i både inner- och ytterstaden. Satsningen, som går under parollen Levande Stockholm 2018, har fått medel på tio miljoner till gatumöbler och ytterligare 7 miljoner för drift.
– Det är ett sätt att levandegöra Stockholm och aktivera platser som annars inte är så aktiva, att skapa ett större folkliv, säger Daniel Helldén. Med fler gågator får vi fler offentliga platser.
Det krävs dock olika angreppssätt för innerstaden och ytterstaden, då de skiljer sig till sin struktur. Många centrum är redan bilfria i ytterstaden och bebyggelsen har inte samma täthet. Konceptet testades i somras i Skärholmen, Kista, Tensta, Östberga och Hässelby, och Daniel Helldén nämner Östberga torg och Hässelby torg som platser där det fungerade bra.
För nästa år utreds möjligheterna för sommaraktiviteter i Rågsved, Skarpnäck, Älvsjö och Midsommarkransen.
– Syftet är att göra staden mer trivsam och utnyttja den på ett mer kreativt sätt. Det är viktigt att det är en miljö som är öppen och inbjudande, att folk känner att det faktiskt är någonting för dem, säger Helldén.