Energi

Hallå där! …

… Ingela Janlert som har grundat Yes Group Sweden, och på torsdag delar ut julmat via Basket brigade.

 

Berätta! Vad är Basket brigade? 

– Det är en ideell organisation som finns över hela världen där vi samlar in pengar och mat och packar matkassar för att ge till behövande vid högtider. Det började med att Tony Robbins i USA gav bort en matkasse på Thanksgiving. Vi i Stockholm har gett matkassar till barnfamiljer i 5 år.

Hur kan man engagera sig? 

– Det viktigaste är att skänka pengar till matkassar. Utan matkassar behöver vi inga volontärer. I dag har vi 50 som anmält sig att hjälpa till med packning och 25 som anmält sig att komma med sin bil och köra ut matkassar. Vi tar gärna emot hjälp att fylla matkassarna om någon har kontakter på mat, dricka, presenter och så vidare.

Vilka kan få era matkassar?  

– Vi får hjälp av diakoner runt om i Stockholm och främst från Diakon Jan Magnusson i Kungsholmens församling som under flera år varit den som samlat in från övriga församlingar. Vi har även hjälpt familjer som någon har bett oss hjälpa. Vi har valt att inte lägga oss i vilka som ska få eller ej. Vi litar på diakonerna. Dom vet vilka som är i behov och då hjälper vi till att ge familjerna en trevligare jul.

Har ni någon slags påverkansarbete mot sociala orättvisor eller annat?   

– Nej, tyvärr inte, vi fokuserar på att ge lite mat och omtanke under en stor högtid i Stockholm och håller det där. Vi är en liten ideell organisation och vi har ont om tid även om vi önskar att vi kunde göra mer.

Till sist, vad önskar ni er av julen?   

– Vi önskar så klart att det här inte skulle behövas. Nu när det finns ett behov så önskar vi att vi får in pengar så vi kan bemöta efterfrågan och ge en matkasse till alla familjer som ansökt om det.

– Jo, jag önskar att vi kan få 600 stycken lite tjockare platspåsar (typ samma kvalite som IKEA-kassar) fast i storlek som en stor papperskasse. För då håller kassarna bättre när vi ska leverera den 21 december. Blir så tokigt när dom går sönder i snöslasket. Det önskar jag att vi får.