Radar · Nyhet

Nazistmarschen överklagas av Judiska centralrådet

Förra veckan meddelade polisen att Nordiska motståndsrörelsen får demonstrera i Göteborg den 30 september, på den judiska högtidsdagen jom kippur. Nu överklagar Judiska centralrådet beslutet.

NMR har fått tillstånd av Polisen att demonstrera nära synagogan i Göteborg den 30 september
NMR har fått tillstånd av Polisen att demonstrera nära synagogan i Göteborg den 30 september. Judiska centralrådet överklagar.Foto: Lintoncat/Creative commons

Öppet nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fick förra veckan tillstånd av polisen att genomföra sin demonstration i Göteborg den 30 september. NMR ville från början demonstrera på Götaplatsen, men enligt polistillståndet får tåget istället gå en annan väg, mellan Svenska mässan och Gustav Adolfs torg.

Den förändrade rutten innebär att man kommer att passera nära den judiska synagogan, där man just då firar jom kippur som är den viktigaste dagen i den judiska kalendern.

Beslutet att låta NMR marschera på en judisk högtidsdag och så pass nära synagogan har väckt starka reaktioner från många håll, och i veckan meddelade Judiska centralrådet att man kommer att överklaga polisens beslut till förvaltningsrätten i Göteborg.

”Förutom en rädsla för vår egen säkerhet, väcker detta obehagliga associationer för oss judar. Under Förintelsen var det inte ovanligt att de tyska nazisterna valde att utföra sina grymma aktioner på de viktigaste dagarna i den judiska kalendern (…)

Redan av vår grundlag framgår att demonstrationsfriheten får inskränkas med hänvisning till ordning och säkerhet. Det finns alltså en möjlighet för den tillståndsgivande myndigheten – Polisen – att anpassa demonstrationsvägen”, skriver Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige och ordförande för Judiska församlingen i Stockholm, och Allan Stutzinsky, ordförande för Judiska församlingen i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV