Fågelkalender ska förutse klimatförändringens effekter

Över 22 000 naturintresserade deltog vid Sveriges ornitologiska förenings årliga fågelräkning. Nu ska ett nytt nätverk med allmänhetens hjälp skapa kunskap om klimatförändringarnas effekter för fåglarna.

För tolfte året i rad arrangerade Sveriges ornitologiska förening Vinterfåglar inpå knuten där landets fågelmatningar granskas i tre dagar av fågelräknare. 22 000 personer deltog i fågelräkningen i slutet av januari som visade att talgoxen är den fortsatt vanligaste fågeln vid matstationerna. 166 691 talgoxar räknades och sammanställningen visar att topp fyra är sig lik från föregående år. En fågel som avancerat på listorna var stjärtmesen med 19 430 exemplar mot fjolårets 8 404.

Naturens förändringar över årstiderna spelar en viktig roll för att förstå hur klimatförändringarna påverkar ekosystem. Sedan 2008 pågår en insamling av data om dessa förändringar på www.naturenskalender.se. Fågelkalendern är ett nytt projekt inom Naturens kalender där flyttfåglars ankomst, avflyttning och andra årstidstecken ska samlas in av frivilliga för att bättre kunna följa och förutse klimatförändringarnas effekter på fåglarna. Varmare och snöfria vintrar ökar antalet överlevande fåglar ute i markerna. Höjda temperaturer gör att många flyttfåglar anländer tidigare.

Den nya kalendern är ett samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet SLU och Sveriges ornitologiska förening Bird life.

– Med gemensamma krafter kan vi beskriva naturens kalender i hela landet. Vi hoppas att Fågelkalendern ska bidra till att sprida intresset för fåglar och öka medvetenheten om klimatförändringarnas effekter. Varje rapport är av vikt för forskningen, säger Cecilia Kullberg vid Zoologiska institutionen på Stockholms universitet, som håller i observationerna.

En mobil-app är på gång för att underlätta faktainsamlingen. Målet är att metoden ska vara så enkel att såväl erfarna skådare som nybörjare ska kunna delta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV