Radar · Nyhet

Tydlighet och pyssel på jättekalas

Ett alldeles speciellt barnkalas ordnas på Kungliga Operan den 12 november. Gäster är 200 barn och arrangören vill framför allt ge barn med NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, chansen att få gå på ett kalas som är anpassat efter deras behov.

Det är inte alltid kalas att gå på kalas. Kanske blir du inte ens bjuden, eftersom du ses som besvärlig. För barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är många sociala sammanhang svårtolkade och oroande.

Johan Wendt kallar sig social entreprenör och vill uppmärksamma den här typen av osynliga diagnoser, som autismspektrum eller ADHD.

Samtidigt vill han ge barn med annorlunda förutsättningar möjligheten till aktiviteter som brukar ses som självklara. Den 12 november bjuder Wendts ideella förening Barnens kalas in 200 barn till Operan, där speciellt barn som sällan får ett inbjudningskort är extra välkomna.

– Många barn exkluderas på grund av sin diagnos. Det är väldigt lätt att vi ser dem som ouppfostrade, eftersom det inte syns utanpå att det finns en orsak, säger Johan Wendt.

Johan Wendt har tidigare startat Mattecentrum, en ideell läxhjälpsverksamhet och såg nu ett nytt område där hans organisationskunskaper skulle kunna komma till nytta. Operan tackade genast ja till värdskapet och blir nu plats för en helt NPF-anpassad tillställning. Det betyder framför allt att platsen är indelad i tydliga stationer, så att barnen vet vad man gör på varje ställe: Pysselhörna, fikahörna och fiskdamm till exemepel.

Specifikt för platsen är en operastation där barnen får prova kostymer. Det finns också ett lugnt rum där man kan varva ner.

– Vi måste börja prata om att vi är inte likadana allihop, och att vi måste acceptera det, avslutar Johan Wendt.