Filmfestival i Båstad inställd

Den populära Lilla filmfestivalen i Båstad ställs in, efter en konflikt mellan festivalarrangörerna och biografchefen.

– Våra konstnärliga ambitioner och möjligheter att genomföra festivalen har skjutits i sank, årets inbjudna gäster och filmer har fått avbokas, skriver festivalens styrelse.

De senaste 20 åren har Lilla filmfestivalen varit en omtyckt sommartradition i nordvästra Skåne. Festivalen startades av filmregissören Bo Widerberg och har sedan drivits vidare av föreningen Film i Båstad. Men i år är festivalen inställd, efter en konflikt mellan föreningen och biografteatern Fågel blå som arrenderar biograf Scala där festivalen brukar hållas. Det skriver föreningen Film i Båstad i ett pressmeddelande.

Enligt föreningen fick den nyligen besked av biografchefen och Lilla filmfestivalens förre konstnärliga ledare Ulf Berggren att det inte finns plats för dem på biografen de önskade datumen 2–6 augusti.

Beskedet har föregåtts av flera års isiga relationer mellan föreningen och Ulf Berggren, sedan han slutade som konstnärlig ledare 2014. Festivalens styrelse skriver även i pressmeddelandet att det har förekommit oresonliga mejl och ren mobbning av styrelsemedlemmar från Ulf Berggrens sida, samt att orimliga ekonomiska krav har ställts för att få tillgång till biografen.

Ulf Berggren svarar på pressmeddelandet i en text på Biograf Scalas hemsida, där han bland annat avfärdar anklagelserna om mobbning. Han menar också att han har försökt kommunicera med Lilla filmfestivalens styrelse om datum och antalet dagar för festivalen under vintern och våren, men utan någon respons.

– Vill man inte föra en dialog kring datumen så skjuter man sig i foten, då får det gå som det går, säger han till SVT.

Samtidigt går han ut med att han arrangerar en egen filmfestival i månadsskiftet juli-augusti.

Film i Båstad hoppas att konflikten ska gå att lösa och att festivalen kan arrangeras nästa år igen, helst på Biograf Scala.

– Bio Scala är Bo Widerbergs biograf, det var här han såg film och inspirerades. Den är intimt förknippad med honom, så det känns fel att flytta festivalen, säger Per Nordangård, ordförande i Lilla filmfestivalens styrelse till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV