Startsida - Nyheter

· Mat med Jenny

Små, söta och salta rätter med snygg stuns

Jenny Luks | Kinesiska smårätter kallas dim sum och dumplings är ett klassiskt inslag.

Det är hög tid för krogrecensenten att besöka Magsinsgatan – kanske det trendigaste matstråket i Göteborg. Här ligger krogarna vägg i vägg längs den smala gågatan och gavlarna utåt gatan är blygsamma, eftersom lokalerna sträcker ut sig på djupet snarare än på bredden. Är det fullsatt på 2112, kan man bokstavligen ta ett kliv in på Beijing 8. Och det är just det vi gör. Det är dumplingskväll.

Magasinsgatan har varit central för ett visst klientel i ganska många år nu. Här trängs unga människor som inte vill klubba, utan snarare krubba och lyssna på dj:s. Krogen Uppåt framåt var kanske gatans flaggskepp, innan ägarna trallade vidare till nya projekt. På Magasinsgatan finns en mix av fint och mindre fint, snabbmat och långmiddag, soppa, sushi och foodtrucks.

Vi väljer en gyllene medelväg: kedjan Beijing 8 som finns på tio platser i världen, inklusive Helsingfors, Paris och Florens. Desstutom kan man hitta deras egna kyldiskarna på Coop, Hemköp och ICA, där det går utmärkt att plocka med sig färdiga dumplings och såser till sitt fredagsmys.

Plockmatskultur finns i många delar av världen, som till exempel tapas eller meze. Det kinesiska smårättskonceptet heter dim sum, där dumplings har en självklar plats. Dumplings, för den som inte är bevandrad, är små degknyten med fyllning som vanligtvis ångkokas, men som även kan friteras. På Beijing 8 serveras både och.

Magasinsgatan, i all sin kvällssorgliga prakt, erbjuder som sagt både snabb och långsam mat. Beijing 8 är en snabbmatsrestaurang, om än av den trevligare sorten. I dagens krogklimat snuddar kategorierna vid varandra och även bland mer belevade restaurangerna kan det hända att maten hämtas vid disken. Gränserna suddas ut mellan snofs och vardaglighet. Beijing 8 vinner på sitt läge, men är tvivelsutan just ett snabbmatshak.
Lokalen är både liten och sparsmakad. Vissa sittplatser längs långväggen är rent av obekväma. Men vi hittar ett parbord i mitten av det främre rummet som känns avslappnat. Vi blir välkomnade och informerade om hur proceduren går till. Beställa vid disken, hämta ut vid disken. Okej. Vi kikar på menyn som står skriven på väggen.

Det går att välja mellan setmenyer och enskilda rätter. Vi har sett på hemsidan att det gjorts en satsning på det veganska. ”100 procent mer veganskt” står det att läsa. Det rör sig om en setmeny med tre heta bön- och selleridumplings, tre grillade grönsaksdumplings, ångad broccoli, edamamebönor och dipsås för 96 kronor. Det låter väldigt överkomligt, anser vi, men känner ändå för att löpa linan ut och maxa måltiden. Förutom setmenyn, beställer vi in glasnudelsallad, strimlad potatis med chili och koriander samt chilimarinerad tofu att dela på.

Ingen av oss verkar ha förstått vidden av mängden mat, men det blir tydligt när den ropas ut och vi ska plocka upp den vid disken. Kopiösa mängder korgar ska få plats på vårt lilla tvåmannabord. Vi lyckas ganska bra, även om vi av misstag lyckats lägga rabarber på extra mycket tofu. Nu badar vi i dim sum och det känns bra, bara bra.

Äta med pinnar är inte min paradgren, så det blir både slafsigt och pinsamt, men det går an och smakerna övervinner genansen. Jag dippar dumplings i koriandersåser och chilisåser, jag lyckas fumligt pilla upp nudelsallad och tack och lov går det bra att äta edamamebönor med händerna. Chili-
tofun är enklare och broccolin är riktigt smidig, men den strimlade potatisen är klurig. Men vi sitter ändå och njuter. Grejen med dim sum eller för all del meze eller tapas, är ju att ingen av smårätterna står sig helt allena, men i kombination blir det vackert, både för ögat och för smaklökarna.
Beijing 8 är ingen fine dining och maten inget mästerverk, men vi vet att vi kommer återvända. För bara 150 kronor per person, äter vi oss ordentligt mätta och det är gott och vällagat. Den ångkokta broccolin har en stuns jag inte visste att broccoli  kunde ha. Det är en enkel anrättning som överraskar. Fyllningen i vegetariska dumplings har en förmåga att bli lite uddlös, men jag undrar om den inte är något mindre uddlös på just Beijing 8.

Potatisen är kanske inte det mest intressanta jag stoppat i magen, men allt tillsammans blir en mycket trevlig måltid. Vi är nöjda, mätta och hoppar över efterrätten som låter provocerande tråkig: vattenmelon med lime och myntadip. Mja.

Restaurang: 
Magasinsgatan

Plats: 
Beijing 8, 
Magasinsgatan 3

John Scott’s stable

Priser:

• Setmeny 96 kronor

• Glasnudelsallad 38 kronor

• Strimlad potatis 30 kronor

• Chilimarinerad tofu 46 kronor

• Alla teer 20 kronor

Betyg: 3,5

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV