Radar · Nyhet

De uppmärksammar nedskräpning av haven

Under pågående Västerhavsvecka reser båten Astrid Finne längst västkusten för att skapa engagemang kring strandstädning och nedskräpning av haven. Nästa steg är en världsomsegling med samma mål.

Skräpet i haven är ett problem som tas på största allvar under årets Västerhavsvecka. För fjärde året i rad seglar båten Astrid Finne längst västkusten och uppmanar  allmänheten att hjälpa till att samla in skräp.

– Vi brukar säga ”en kubikmeter per timme, dygnet runt, året om”. Det är så mycket skräp som når våra kuster. Det är omöjligt för kommunerna att hantera, de behöver allmänhetens hjälp med att städa upp, säger Ulrika Marklund från organisationen Ren och attraktiv kust.

Hon är kampanjansvarig för kampanjen Rescue the sea och EU-projektet Ren kustlinje som pågår under Västerhavsveckan.
Kampanjen är ett samarbete mellan ett antal olika organisationer som har samma intresse och som gått samman för att påverka individer, politiker och media.

– Vi bekämpar plast på tre nivåer, säger Ulrika: Internationellt för att stoppa tillflödet, nationellt för att skapa de resurser som är nödvändiga för städning samt lokalt för att skapa engagemang kring att delta i strandstädning.

Det är inte under sommaren som nedskräpningen är som störst, utan den förvärras under höst- och vinterstormarna.

– Vi vill få allmänheten att hjälpas åt och i år har vi därför sloganen “all hands on deck”.

Besökarna har under veckan kunnat följa med båsten Asrid Finne på ett städuppdrag utanför hamnen, gå tipspromenad och träffa människor som arbetar med plast i haven.

Efter Västerhavsveckan kommer föreningen Mot bättre vetande som äger båten Astrid Finne, att ge sig ut på en världsomsegling med målet att uppmärksamma nedskräpningen av haven.