Radar · Nyhet

Nära byggstart för t-bana till ny stad

Byggstarten för tunnelbanan till Barkarby närmar sig. Två nya stationer ska vara på plats inom sju år. Samtidigt växer en helt ny stad fram.

40 000 invånare ska bo i den helt nya stadsdelen Barkarbystaden om tio år. Tills dess ska den blå tunnelbanelinjen förlängts från Akalla  och länkats samman med pendeltågen och en ny bussterminal i Barkarby.

I veckan klubbade landstingets trafiknämnd utformningen av tunnelbanestationerna i Barkarby och Barkarbystaden. Nästa år ska bygget dra igång för att vara klart 2024 om allt går enligt planerna.

– Därmed fortsätter vi arbetet med att avlasta City, skapa nya tvärförbindelser och bygga Stockholmsregionen starkare, säger trafikandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Att en helt ny stad växer fram i Järfälla glädjer kommunalrådet Mikael Jämtsved (MP).

– Det är över 40 000 människor till som får gångavstånd till kollektivtrafik. Det tror jag är ett bra sätt att få människor att välja bort bilen, säger han.

Samtidigt medger han att projektets storlek också innebär svårigheter.

– Vattenfrågorna har varit en utmaning, men nu är vi överens med länsstyrelsen om en lösning. Vi får ta bort några bostäder på ett ställe för att värna Bällstaån, men lägger till bostäder på ett annat ställe, säger Mikael Jämtsved.