Radar · Nyhet

Ny sajt ska få fler att prata om hiv

I dag uppmärksammas Världsaidsdagen runt om i världen. Samtidigt lanserar World aids day-nätverket i Västra Götaland en ny sajt som ska öka medvetenheten och minska tabut kring hiv.

”Efter att jag fick hiv gick jag mycket för mig själv. Jag var, eller blev, filosofisk.” Så lyder ett av citaten på den nystartade sajten hivplus.nu, vars syfte är att få fler att prata om hiv.

Bakom sajten står World aids day-nätverket i Västra Götaland, som består av frivilligorganisationer och offentliga aktörer som arbetar med hiv.

Lanseringen sker i samband med världsaidsdagen den 1 december.

Genom att starta Hivplus vill grundarna kommunicera kunskap. Okunskapen är stor och fördomarna många, trots att ett liv som hiv-positiv ser väldigt annorlunda ut i dag jämfört med för några decennier sedan.

– Det har fortfarande inte blivit bättre, det finns ett stort tabu. Personer som lever med hiv får fortfarande inte ett värdigt bemötande, och många väljer att inte vara öppna med sin hivstatus på grund av rädsla för omgivningens reaktioner. Sajten är ett sätt att öka medvetandet, säger Felix Lekare, utvecklingsledare på social resursförvaltning, på Göteborgs stads hemsida.